Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Matajur,

Primorske novice - Lidija Vončina: ... mejna gora z lepimi razgledi 

IZLET Piramidasti Matajur je na južni strani že zgodaj spomladi kopen
Matajur, mejna gora z lepimi razgledi

Matajur je 1642 metrov visok vrh, po katerem poteka državna meja med Italijo in Slovenijo. Dviga se nad Kobariško kotlino in Benečijo. Proti jugu se spušča v Benečijo v Italiji, na slovensko stran pa proti Kobaridu.

PRIMORSKA ► Z značilno, nekoliko piramidasto obliko, je Matajur viden daleč naokrog. Razgledi z vrha so izjemni. Proti jugu ni nobene ovire, zato sta lepo vidna Tržaški zaliv in Furlanija. Proti zahodu je pogled na del Karnijskih Alp in za njimi na vršace Dolomitov, proti severu pa so Julijske Alpe. Zelo blizu sta Stol nad Breginjem in Kanin. Bolj proti vzhodu kraljuje Krn s celotnim pogorjem, zadaj pa Triglav. Proti jugovzhodu se vidi Golake in nekatere druge vrhove na Trnovsko-Banjški planoti.

Matajurjeva južna pobočja so že zgodaj spomladi brez snežne odeje. Dostopov nanj je veliko in niso zahtevni. Primerni so za družine z otroki, saj je od koče Pelizzo na italijanski strani do vrha le slaba ura hoda. Sicer se je z italijanske strani nanj mogoče povzpeti iz Nadiških dolin: Butere, vasice Čeplešišče (Cepletischis) ali iz vasi Mašere (Masseris). Do njih se da v zimskih razmerah priti z avtomobilom ali avtobusom. S slovenske strani je iz vasice Avsa nad Livkom do vrha dve uri in pol hoda. Najdaljša pot je iz vasi Svino pri Kobaridu, ki zahteva slabe štiri ure hoje.

Na vrhu je majhna cerkvica. Le slabih deset minut pod vrhom je na višini 1550 metrov planinska koča Dom na Matajure. Slovensko planinsko društvo - Planinska družina Benečije, ki ima sedež v Špetru, jo je s trdim delom zgradila na zemljišču, ki ga je podarila sedanja predsednica Luisa Battistig. Kočo oskrbujejo društveni prostovoljci, odprta je ob koncih tedna. V koči ponujajo zelo dobro hrano in pijačo. Za oboje je prav, da obiskovalec vljudno prispeva v skrinjico, saj jim status, ki ga imajo, po italijanski zakonodaji prepoveduje zaračunavanje. Za obisk tega lepega, tehnično nezahtevnega hriba, potrebujemo običajno planinsko opremo. Velja pa si zapomniti, da vedno sledimo vremenski napovedi in se nanj ne odpravljamo v megli.

LIDIJA VONČINA  

 02.03.2017

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti