Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenci uspešni

PZS - Manca Čujež: ... na svetovnem prvenstvu v turnem smučanju 2017

Na svetovnem prvenstvu v turnem smučanju, ki je med 23. februarjem in 2. marcem potekalo v Alpagu in Piancavallu v Italiji, so nastopili štirje slovenski tekmovalci: Karmen Klančnik, Nejc Kuhar, Luka Kovačič in Anže Šenk. Med njihovimi rezultati v močni konkurenci, ki je že v pripravah na olimpijske igre leta 2022, izstopajo 10. mesto Klančnikove v šprintu, Kovačičevo 10. mesto posamično in 12. mesto v vzponu med mlajšimi člani ter 18. mesto Kuharja na tekmi v vzponu med člani.

Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju, ki pod vodstvom selektorja Iztoka Cukjatija deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije, je uspešno nastopila na svetovnem prvenstvu 2017 Alpago-Piancavallo, na katerem je sodelovalo okrog 300 tekmovalcev iz 25 držav. V petek (24. 2.) je bila na sporedu posamična tekma, na kateri sta se preizkusila izkušeni Nejc Kuhar (TSO Jezersko) in novinec na največjih tekmovanjih Luka Kovačič (TSK Olimpik), v torek (28. 2.) tekma v šprintu, kjer je bila med najhitrejšimi Karmen Klančnik (TSK Olimpik), včeraj, 1. marca, pa še tekma v vzponu, na kateri je poleg trojice nastopil tudi Anže Šenk (TSO Jezersko). 

Tekmovalni led sta 24. februarja na uvodni posamični tekmi, na kateri je slavil Italijan Damiano Lenzi, prebila moška predstavnika. "Trasa s 1900 višinskimi metri zahtevnih štirih vzponov in spustov je bila taka, da je zagotovo v ospredje postavila najboljše turne smučarje na svetu. Že po rezultatih se vidi, da so imeli tokrat prednost boljši smučarji, ki so tokrat s svojim znanjem in večjo stopnjo tveganja lahko navzdol pridobili marsikatero minuto," je na svojem blogu zapisal Nejc Kuhar, ki si je prismučal 23. mesto: "Na koncu sem izvlekel 23. mesto med 75 tekmovalci iz 25 držav. V tem času, ko vse tuje reprezentance že zelo načrtno delajo s svojimi tekmovalci z mislijo na olimpijske igre leta 2022, je tak rezultat vsekakor zadovoljiv." Na isto progo se je podal tudi mladi Luka Kovačič, ki je v konkurenci mlajših članov dosegel odlično 10. mesto. "Za mano je prvo dejanje letošnjega svetovnega prvenstva, tekma v individualu. Uspel sem se zavihteti v elitno deseterico med mlajšimi člani, kar je res zakon! Tudi tokrat nekaj tehničnih težav, ampak vse to spada zraven," je zapisal 21-letni Kranjčan.
Celotni rezultati so objavljeni na spletni strani Mednarodne zveze za turno smučanje: ISMF.

V torek, 28. februarja, je bila na sporedu tekma v šprintu, zaznamovana z dežjem. Slovenske barve je zastopala Karmen Klančnik, ki se je z 10. mestom razveselila odlične uvrstitve na svojem prvem svetovnem prvenstvu, med 40 tekmovalkami je zmagala Španka Claudia Galicia Cotrina (rezultati). Dan pozneje se je najuspešnejša slovenska tekmovalka v turnem smučanju pomerila tudi na tekmi v vzponu, na kateri se je povzpela do 22. mesta, najhitrejša med 49 tekmovalkami je bila Avstrijka Andrea Mayr (rezultati).
"Svetovno prvenstvo je bilo glavni cilj letošnje zimske sezone, največ pozornosti pa sem namenila treningu sprintov. V torek mi je šlo naravnost odlično. Skozi kvalifikacije sem se prebila brez težav, v četrtfinalu pa sem bila tako osredotočena in polna samozavesti, da sem zmagala v svoji skupini med zelo dobrimi dekleti. V polfinalu se mi je pripetila nesreča, saj se mi je takoj po štartu zapela zadnja vez in boj za finale je bil izgubljen. Biti 10. na svetu je vrhunska uvrstitev in z izkupičkom sem izjemno zadovoljna. Na vertikalu sem pričakovala višjo uvrstitev, toda tu je le elitna konkurenca in tudi nad 22. mestom ne morem biti razočarana. Vem, da toliko moči od sebe nisem dala še na nobeni tekmi. Pomembne so tako priprave kot sam nastop in izkušnja, vse skupaj pa se bo v pozitivni luči ohranilo v mojem spominu," je zadovoljna 26-letna Gorenjka.

Na tekmi v vzponu je imela 1. marca slovenska reprezentanca v ognju tudi tri železa v moški konkurenci. Preizkušnja s 570 metri nadmorske višine na treh kilometrih in pol, ki je med 66 tekmovalci okronala Španca Kiliana Jorneta Burgado, je slovenskemu adutu Nejcu Kuharju prinesla uvrstitev na 18. mesto med člani. "Po tem prvenstvu imam malo mešane občutke. Odkrito povedano sem pričakoval malo več, čeprav so, realno gledano, rezultati povsem na realnih tleh. V kolikor se tudi v Sloveniji situacija v turnem smučanju v kratkem ne bo bistveno spremenila, bomo zamudili vlak, ki ga bomo pozneje težko ujeli. Odkar je postalo bolj ali manj jasno, da bo turno smučanje 2022 na olimpijskih igrah, se v vodilnih reprezentancah dela s tekmovalci, predvsem mladimi, na taki ravni, da jim mi s svojim 'rekreativnim' pristopom, nismo več kos," je črto pod prvenstvom potegnil najuspešnejši slovenski turni smučar.

Med mlajšimi člani je bil znova uspešen Luka Kovačič, ki se je uvrstil na 12. mesto. "To je zame prva turna sezona na najvišji svetovni ravni in s tem tudi prvo svetovno prvenstvo, zato sem zelo zadovoljen s svojimi nastopi in rezultati. V klasični tekmi se še ne morem kosati z najboljšimi, saj mi manjkajo izkušnje, predvsem pa količina treninga v pravih gorah in na ''off-road'' poligonih, ampak bo prišlo tudi to. Tako je zame tekma v vzponu nekakšna paradna disciplina, od katere sem tudi največ pričakoval. Čeprav sem mogoče želel kakšno mesto več, je bila konkurenca res huda, tako sem dal vse od sebe, padel čez cilj in končal tam, kamor sem pač danes sodil," je vtise strnil Kovačič in dodal: "Z velikim optimizmom gledam v prihodnost, saj se mi zdi, da bliskovito napredujem in je moja prednost mladost, po drugi strani pa se zavedam, da bo zdaj na najvišji ravni vsako mesto višje težje dosegljivo, saj je konkurenca res huda. Velika prednost, ki jo imajo tekmeci, je tudi v tem, da jih je več kot 80 odstotkov profesionalnih športnikov, tako da če bomo želeli držati korak z njimi, bomo morali tudi pri nas razmisliti v podobni smeri." Jezerjan Anže Šenk je tekmo sklenil na 56. mestu. >>> Rezultati.

Manca Čujež  
Fotografije: Janez Pobežin  

02.03.2017
Slovenci uspešni na svetovnem prvenstvu v turnem smučanju 2017

 

 




Nejc Kuhar se s svetovnega prvenstva vrača z 18. mestom na tekmi v vzponu in 23. mestom na posamični tekmi (foto Janez Pobežin)


Luka Kovačič na svojem prvem svetovnem prvenstvu 10. posamično in 12. v vzponu med mlajšimi člani (foto Janez Pobežin)


Karmen Klančnik 10. na svetu v šprintu in 22. v vzponu (foto Janez Pobežin)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti