Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

PD Podbrdo

je uspešno stopilo v jubilejno leto - je močno usidrano v utrip Baške grape

Sredi februarja 2017 so se v dvorani gasilskega doma v Podbrdu v zares velikem številu zbrali na rednem letnem občnem zboru planinci in podporniki Planinskega društva Podbrdo, kar kaže, kako močno je planinstvo usidrano v utrip Baške grape.

Nabito polna dvorana je presenetila predsednika Tomaža Štenklerja, ki je vse prisrčno pozdravil, posebno pa goste, ki so jim zaploskali tudi domači planinci: predsednika Meddruštvenega odbora planinskih društev Posočja Gregorja Rupnika in predstavnike PD Bohinjska Bistrica, Srednja vas v Bohinju, Cerkno, Ajdovščina in Tolmin.

Iz poročila o delu je razvidno, da je bilo preteklo leto zanimivo in po poslovanju eno najuspešnejših. Članarino je poravnalo za spoznanje več ljubiteljev planinstva, kot preteklo leto, to je 143. Izkazali so se s preko 2000 urami prostovoljnega dela, opravljenega v dolini in na »njihovi« gori, kar je pripomoglo, da je kolesje tovorne žičnice in planinske sezone v koči na Črni prsti teklo nemoteno. Naloge imajo razdeljene po odsekih.

Gospodarski odsek, ki ga vodi Tomaž Mlakar, je začel priprave na novo planinsko sezono že marca, nadaljeval v maju. S temeljitim čiščenjem okolice in notranjosti koče ter z manjšimi popravili je poskrbel za varno in kvalitetno obratovanje. Ob zagotovitvi vestnih oskrbnikov, Branke Trpin, Dorice Dakskobler in Ivanke Čuden, katerim so na pomoč priskočili še nekateri domačini, je ta visokogorska postojanka zabeležila več kot 15% porast obiskovalcev. V vpisni knjigi so jih našteli 1811. Ker med planinci velja načelo, da se vpiše le vsak tretji, je končna številka res prijazno visoka. Ob občutno povečanem številu domačih obiskovalcev gora se je pokazalo, da obisk gora načrtujejo v lepem vremenu, ki je v lanskem poletju bogato prevladovalo. Tujci pa ne sledijo vremenski napovedi, ampak svojim načrtom, ki jih vlečejo v naše gore. Mednje vse pogosteje vključujejo evropsko pot Via Alpina, ki teče preko osmih evropskih držav in »obišče« tudi Črno prst. Prav ti pohodniki povečujejo tudi nočitve v koči. Med 675 je bilo tujih kar 349.

Gospodarski odsek je zagnano koordiniral delo tudi v času planinske sezone, predvsem pri olepševanju planinske koče. Prepotrebna obnova strehe v predpretekli sezoni mu je namreč dala nov zagon. Dokončali so zimsko sobo, prepleskali stopnišče in sobe, preuredili kopalnico, vgradili dvojna nova vrata, namestili nove cisterne za vodo, prečistili so brunarico in uspešno aktivirali davčno blagajno.

Markacijski odsek je moral po končani zimi na urejanje planinskih poti vzeti s seboj motorno žago in sekiro, med sezono pa koso. Dobrodošla je bila delovna akcija markacistov Posočja in ekipe gorskega maratona na poti Hudajužna-Durnik-Porezen.

Žičničarje Simona Droleta, Romana Dakskoblerja in Slavka Rejca je ob koncu zime tudi tokrat pričakala od snega poškodovana žičnica. Organizirati so morali akcijo, v kateri so na novo postavili peti podporni steber. Med sezono so zamenjali nekaj elementov z novimi, tako da z obratovanjem ni bilo težav. V petih mesecih so napolnili voziček 65-krat, tovora za oskrbo in vzdrževanje koče je bilo ok. 13 ton.
Vodniški odsek je zadnja leta zaznal manj zanimanja za društvene izlete, zato se je bolj posvetil osnovnošolski mladini, ki se jim zdijo pohodi vedno bolj prijazni in zanimivi.

Planinsko društvo Podbrdo tradicionalno je že tradicionalno izvedlo več prireditev. V začetku avgusta je s startom v Stržiščah stekel dokaj zahteven pohod po poti Vinka Kobala. Največ priprav je zahteval že 23. tek Ivana Anderleta na Črno prst, na katerega so v društvu še posebej ponosni, saj nosi sloves prvega organiziranega gorskega teka v Sloveniji. Leta 2013 je presegel društvene okvire, saj se je vključil v »pušeljc« štirih gorskih tekov (še tek na Ratitovec, na Kopačnico in GM4O). Predstavili so ga tudi na sejmu Tečem – Expo v Ljubljani. Že tradicionalno srečanje planincev s sveto mašo za preminule planince na Črni prsti tretjo soboto v septembru pa je dobesedno odplaknil dež. Tisti, ki so zbrali korajžo za vzpon, pa so se kljub okrnjenemu programu v topli koči imeli lepo. Pri vseh društvenih prireditvah je sodeloval tudi odsek Grahovo-Koritnica.

V letu 2016 je v društvu spontano zaživel odsek za promocijo. Vzpostavljen je bil facebook profil društva, članke o aktivnostih so objavili tiskani in spletni mediji, pa tudi radijski.

Nepogrešljivi ambasadorji društva so bili spet graparski gorski tekači, ki so na tekmah pokala Primorski gorski teki, pa tudi drugod po Sloveniji in v tujini nosili društveni logotip in z zavidljivimi rezultati širili prepoznavnost društva in Baške grape.

Člani in simpatizerji društva pa že od leta 2009 promovirajo Baško grapo in Črno prst ter njene naravne lepote še na en domiseln način. Kar sedeminpetdeset, kar je sedemnajst več kot leto poprej, se jih je lani vključilo v akcijo »Na obisk na Črno prst«. V skladu s pravili so se morali v posebno vpisno knjigo na vrhu gore vpisati vsaj 10-krat, otroci pa 5-krat. Nekaj najbolj zagnanih je to številko celo preseglo. Prislužili so si spominske majice. Medtem, ko so v prvih letih sodelovali le ljubitelji planin iz Baške grape, jih akcija vse več privablja tudi od drugod.

Finančno poročilo je izkazalo dokaj trdno finančno stanje, ki bi bilo brez prostovoljnih ur bistveno bolj krhko. Omogočilo bo privlačnejši program letošnjega jubilejnega leta. Nadzorni odbor je ob tem spomnil na trud, ki je potreben, da društvo z razpoložljivimi sredstvi in ljudmi uspeva slediti zakonodajnim zahtevam in standardom glede poslovanja koče in varnosti na planinskih poteh, glede odnosa do okolja in še, in še …. Zato je čestital vodstvu, ki nosi odgovornost za delo društva in ki s spoštljivim odnosom do vseh, ki so pripravljeni delati, kljub vsemu zmore krmariti v včasih komaj še sprejemljivih mejah.

Planinsko društvo Podbrdo v letu 2017 nazdravlja šest desetletij dolgi planinski poti. Začela se je 3. marca 1957, ko je skupaj s štirinajstimi somišljeniki priseljenec z Gorenjske Ivan Anderle vtisnil vanjo prvi korak.

Jubilej bo rdeča nit letošnjih aktivnosti. Odsek Grahovo-Koritnica je že povabil na predavanje Po poti miru od Jadrana do Alp. Tematski večer na ustanovitveni dan, ki mu bodo lahko nazdravili tudi tisti, ki jim zdravje ne dopušča več vzpona na Črno prst, bo s sliko in besedo obarval alpinist Andrej Štremfelj.

V avgustu društvo skupaj s PD Cerkno planira pohod po sledeh prvega društvenega izleta na Triglav. Padec 10 let starega rekorda teka na Črno prst bo spodbudilo z denarno nagrado 300 EUR. Srečanje planincev na Črni prsti pa bo prepleteno z druženjem, povezovanjem in sodelovanjem, saj bo hkrati tudi srečanje planinskih društev MDO Posočja.

Občni zbor se je iztekel s podelitvijo priznanj petim okroglim jubilantom društva za dolgoletno vztrajanje na planinskih stezah. Seveda pa tudi z druženjem in glasbo.

Vabljeni, da v letošnjem letu skupaj s PD Podbrdo podoživite šestdesetletni jubilej in ga napolnite z utrinki s prehojenih poti.

Zapisala: Olga Zgaga, fotografije Cveto Zgaga

 ...03.2017


G-L, 04.03.17: Zgodovina
organiziranega planinstva v Baški grapi - Olga Zgaga

PZS, 03.03.17: 60 let PD Podbrdo

Primorske novice, 08.03.2017



O odseku žičničarjev je poročal Simon Drole


Poročilo odseka za promocijo Alenka Zgaga 


Finančno poročilo blagajničarke Tanje Kaltnekar

 

1 komentarjev na članku "PD Podbrdo"

Franci Savenc,

Lepo urejen prostor s planinskim praporom /

Finančno poročilo blagajničarke Tanje Kaltnekar

O odseku žičničarjev je poročal Simon Drole

Poročilo odseka za promocijo Alenka Zgaga

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti