Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenska šola v Nepalu

image1Večer, Zanimivosti, zadnja stran - Jasmina Cehnar: V naselju pod Himalajo bodo zgradil potresno varno šolo

Načrte je arhitekt Milan Kovač pripravljen odstopiti vsem, ki bi tam gradili protipotresno.
Slovenski arhitekt Milan Kovač je idejni vodja humanitarne akcije, v okviru katere bodo v Nepalu, ki ga je predlani prizadel hud potres, postavili potresno varno šolo. V tem tednu so zaposleni pri koroški družbi Duler iz Pameč pri Slovenj Gradcu naložili 16-tonsko konstrukcijo v zabojnik, od tam pa je danes zjutraj s tovornjakom krenila proti Kopru. Približno osem tednov bo trajalo, da bo šola prispela v Nepal in od tam v manjše naselje pod Himalajo, kjer bo, če bo šlo vse po načrtih, že v juniju sprejela prve učence.
image1Ko je Kovaču pred štirimi leti umrla žena Helga, so ustanovili posebni družinski sklad in se predlani odločili, da z zbranim denarjem v spomin nanjo zgradijo šolo v Nepalu, kjer je potres porušil okoli dva tisoč šol. Konstrukcijo šole je izdelal eden od profesorjev ljubljanske gradbene fakultete, načrte pa je Kovač zrisal skupaj z arhitektom Petrom Kerševanom v skladu s priporočili Unesca. Šola bo imela dva velika razreda, s predelnimi stenami pa bo mogoče ustvariti štiri razrede. Sprejela bo lahko do sto učencev. Kontejner z okoli 70 tisoč evrov vrednim tovorom, v njem so poleg jeklenih konstrukcij še šolske klopi, streha, vrata in okna, bo v Kolkato v Indiji bo prispel najhitreje v osmih tednih. "Kontejner smo kar kupili, saj je to ceneje kot plačati vse pristojbine. Uporabili ga bomo kot del kake druge šole, za učilnico ali sanitarne prostore," je pojasnil Kovač. Tam ga bodo potem preložili na tovornjak in odpeljali v Katmandu, kjer bo treba vse skupaj naložiti na majhne tovornjake in odpeljati do vasi Birta Deural, kamor vodijo le gorske poti oziroma na koncu pešpot. "Vsak element tehta največ 80 kilogramov, da ga lahko dva nosača neseta do vasi," je še povedal Kovač. Medtem bodo tja poslali inženirja, ki bo organiziral pripravo temeljev za protipotresno konstrukcijo. Narejena je tako, da se ob potresih premika sem in tja v betonskem okvirju. Kovač je pripravljen svoje načrte brezplačno odstopiti vsem, ki bi želeli graditi protipotresno: "Želimo si, da bi ta šola postala prototip bodočih šolskih stavb v Nepalu."
Za manjše in oddaljeno naselje z okoli 6000 prebivalci se je odločil zato, ker jim je potres podrl šolo in težje najdejo donatorje kot v večjih mestih. "Ljudje se preseljujejo v mesta, saj na podeželju ne morejo preživeti. Mi pa želimo, da ostanejo v vasi, se tam izobrazijo in si najdejo kruh. Otroci že komaj čakajo, da dobijo novo šolo," pravi Kovač, ki so mu oblasti sprva ponudile lokacijo bližje Katmanduju. A jo je zavrnil, saj bi šolo tam postavili na nasipu, kjer bi lahko ob potresu zdrsela po pobočju.
Šolski komite mu je nato ponudili novo lokacijo, a tam ne bi mogel dobiti vseh dovoljenj. Potem so mu rekli, naj šolo raje postavi kar v Sloveniji, njim pa pošlje denar! A ni obupal, povezal se je z Mirom Tonklijem in drugimi pohodniki iz Tolmina, ki so tam že bili po potresu in so mu pomagali najti to lokacijo. Helgino šolo, kot so jo poimenovali, bodo v dveh tednih brezplačno postavili trije delavci podjetja Duler.

Jasmina Detela

Fotografija: Helgina šola bo imela dve
večji učilnici. (Osebni arhiv Milana Kovača)

Vecer.si 01.03.2017
Slovenska šola v Nepalu

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti