Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šest desetletij

Planinskega društva Podbrdo: Začelo se je 3. marca 1957, ko je skupaj s štirinajstimi
Tematski večer s predavanjem Andreja Štremflja 3. marca 

... somišljeniki priseljenec z Gorenjske Ivan Anderle naredil prvi korak.

Do takrat so se planinci gornjega dela Baške grape vključevali v oddaljeno PD Cerkno, zato je novoustanovljeno društvo hitro raslo. Že ob koncu prvega leta delovanja je prevzelo v upravljanje planinsko zavetišče na Petrovem Brdu in ga vzdrževalo več kot tri leta. Leta 1959 je z velikim žarom in zagnanostjo začelo obnavljati dotrajano planinsko kočo na Črni prsti, ki ji člani in simpatizerji društva še danes namenjajo največ sredstev in prostovoljnega dela. V šestih desetletjih so jo večkrat povečali, prenovili in posodobili, uredili zimsko sobo, skladišče, brunarico in polepšali okolico, tako da prijazno in gostoljubno sprejema pohodnike. Od leta 1976 jo oskrbujejo s tovorno žičnico.

V PD Podbrdo od leta 2009 spodbujajo obisk v koči z akcijo »Na obisk na Črno prst«, ki je že presegla društvene okvire in s prireditvami, kot so gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst, od leta 2013 vpet v »Pušeljc gorskih tekov«, srečanje planincev na Črni prsti vsako tretjo soboto v septembru in pohod po poteh Simona Kosa v decembru. Vabijo tudi na planinska predavanja, tudi na izlete pod vodstvom društvenih vodnikov prihaja vedno več mladih planincev – osnovnošolcev. Člani društva sledijo tudi koledarju Primorskih gorskih tekov in posegajo po najvišjih mestih.

Društvo se je širši javnosti obširneje predstavilo v zborniku ob 50-letnici delovanja, leta 2014 pa tudi v obsežni razstavi Meddruštvenega odbora PD Posočja »Na skrajnem ogranku« o zgodovini posoških društev.

Letošnje jubilejno leto bo prepleteno z druženjem, povezovanjem in sodelovanjem s planinskimi društvi onkraj svojih stezic in z vsemi, ki podpirajo njegovo poslanstvo. Osrednji dogodek, ki bo hkrati tudi srečanje društev MDO Posočja, bo septembra na Črni prsti.

Olga in Alenka Zgaga 

23.02.2017

 


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti