Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 23.02.17

Primorski dnevnik: Arihova peč 2017 | Pohod na Bleščečo planino | Junija na Olimp in v Makedonijo | Izlet v Istro

Arihova peč 2017

Slovenska športna zveza, Slovensko planinsko društvo Celovec in Slovensko prosvetno društvo Rož Šentjakob vabijo v nedeljo, 5. marca, na 39. zimski pohod Arihova Peč 2017 v spomin na padle borce pod Arihovo Pečjo.
Pohodniki se bodo zbrali kot vedno pri Polancu na Čemernici (Hodnina) nad Šentjakobom v Rožu na avstrijskem Koroškem; start bo od 9. do 12. ure. Pohod vodi po označeni poti mimo obnovljenega, na dan pohoda odprtega partizanskega bunkerja, do planinske koče SPD Celovec na Bleščeči planini (1.084 m) in nazaj mimo Ressmannove lovske koče do Polanca.
Nujna zimska planinska oprema.

Pohod na Bleščečo planino

Goriški planinci se bomo tudi letos udeležili spominskega pohoda pod Arihovo pečjo in na Bleščečo planino na Koroškem. Organiziran pohod traja približno poldrugo uro ob normalnih vremenskih razmerah in se ga vsako leto udeleži nekaj sto planincev. Vzpon se začne na Čemernici nad Šentjakobom v Rožu, kjer marljivi člani Slovenskega planinskega društva Celovec, Kulturnega društva in Športne zveze uredijo prireditveni prostor.
Možnost organiziranega avtobusnega prevoza. Informacije in prijave: Vlado 3317059216.

Junija na Olimp in v Makedonijo

Trenutno že teče organizacija večdnevnega planinskega in turističnega izleta v Grčijo in Makedonijo. Izlet bo od 13. do 21. junija.

Udeleženci se bodo z avtobusom odpeljali iz Gorice, se v Anconi okrcali na trajekt in naslednje jutro prispeli v Igumenitso v severozahodni Grčiji. Od tu se bodo odpeljali v osrednji del države, naslednji dan pa obiskali dva samostana v Meteorah. Za planinski del skupine je predviden vzpon na Olimp s prenočitvijo v planinskem domu, preostali udeleženci pa bodo imeli možnost, da se odpeljejo v Solun in si mesto ogledajo z italijansko govorečim vodičem. Alternativni program je možen proti doplačilu.

Na poti proti Makedoniji si bodo izletniki naslednji dan ogledali znano arheološko najdišče - center makedonske države. V Makedoniji je predvidena namestitev in ogled Ohrida in tamkajšnjih kulturnih in naravnih znamenitosti. Preko Mavrova in s krajšim postankom v zimskošportnem centru Popova šapka se bodo odpeljali do Skopja (ogled mesta s krajevnim vodičem). Na poti proti domu preko Srbije in Hrvaške se bodo ustavili v spominskem parku v Kragujevcu, kjer so Nemci med drugo svetovno vojno zagrešili strahovit pokol. Za podrobnejše informacije in morebitna prosta mesta: Vlado 3317059216.

Izlet v Istro

Prejšnjo nedeljo se je skupina trinajstih planincev SPDT (na fotografiji) zbrala na bivšem mejnem prehodu Škofije in se z društvenim kombijem in osebnimi avtomobili peljala do vasi Dragonja. Takoj nad vasjo so parkirali avtomobile in se po lepo urejenem kolovozu napotili proti Krkavčam. Prijetna hoja med lepo urejenimi oljčnimi nasadi se je polagoma vzpenjala proti Svetemu Petru nato pa po redko poraslem gozdu jih je pot vodila do razpotja kjer so se spustili zopet v dolino do široke makadamske poti, ki vodi do bližnje turistične kmetije. Planinci so pot nadaljevali po dolini, prečili potok po zanimivem lesenem mostiču in se po strmem kolovozu povzpeli do Krkavč. Vas leži na ozkem pomolu nad dolino Dragonje in spada med najstarejše in najlepše istrske vasi. Vaško jedro in cerkev sta zgrajena na živi skali. Po kratkem postanku in malici so pohodniki pot nadaljevali proti Novi vasi. Po lepo urejenem kolovozu speljanem mimo obdelanih njiv in lepo urejenih oljčnih nasadov in mimo lepo obnovljenega vodnjaka, kjer so v časih žene prale perilo, so pohodniki dospeli v Novo vas, ki leži 274 m nad morjem. Po kratkem postanku so pot nadaljevali proti Svetemu Petru. Polagoma so se spustili zopet proti dolini v precej zaraščen gozd, prečili majhen potok in se zopet povzpeli po kamniti poti do vasi, kjer stoji Tonina hiša, približno petsto let stara istrska domačija, ki je sedaj lepo urejen etnografski muzej. Po ogledu muzeja so si planinci pred spustom v dolino in do avtomobilov privoščili še postanek s prigrizkom, kot priča slika. (fs)

 23.02.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti