Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Prenos upravljanja

Člani vladne Komisije za administrativne zadeve in imenovanja so sprejeli sklep, s katerim Vlada RS za upravljavca zemljišča in Aljaževega stolpa določa ZVKDS ...
 Dnevnik: Kultura na Triglavu Gorenjski glas

Na današnji [21.02.2017] seji so člani vladne Komisije za administrativne zadeve in imenovanja sprejeli sklep, s katerim Vlada RS za upravljavca zemljišča in Aljaževega stolpa na vrhu Triglava, ki je razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, določa Javni zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS).
Pobudo za prenos upravljanja je podal dosedanji upravljavec, Sklad kmetijskih zemljišč Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo pa je predlagalo, da upravljanje prevzame ZVKDS. ZVKDS kot pristojna strokovna organizacija za varstvo nepremične kulturne dediščine lahko upravlja spomenike v državni lasti v okviru državne javne službe. Večino investicijskovzdrževalnih del na Aljaževem stolpu predstavljajo restavratorsko-konservatorska dela, za katera je ZVKDS usposobljen.
Aljažev stolp je simbol, ki označuje najvišjo točko slovenskega ozemlja, vrh Triglava. Je izjemen krajinski motiv in nenadomestljiv simbol Slovenije.


Dnevnik, 23.02.2017: Kultura na Triglavu

Če slovenska politika že nima smisla za politiko, kaj šele za kulturo, ima vsaj prefinjen smisel za humor. Dolgoletnim jeremijadam in prošnjam domačih kulturnikov, naj kulturo postavi med svoje najvišje prioritete in sprejme visokoletečo vizijo njenega razvoja, je vzela ves veter iz jader. Končno jim je namreč prisluhnila in kulturo postavila na stvarno in simbolno najvišjo nacionalno točko, jo vtkala tako reko v srce slovenske identitete, umestila na piedestal krajinske arhitekture.

Ne, ni se odločila zgraditi nove Drame, vanjo vložiti 50 dodatnih milijonov evrov, ne boje razglasila za nosilko razvoja in branik bodočega obstoja. Odločila se je za mnogo drznejši korak - zavod za varstvo kulturne dediščine je razglasila za upravljalca zemljišča in Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Vizija je jasna (kot na lep sončen dan): včasih so tudi na dvatisočakih potrebna restavratorsko-konservatorska dela.

Vlada.si, 21.2.17Odločitve s sej vladnih odborov 



Gorenjski glas, 24.02.2017

 

1 komentarjev na članku "Prenos upravljanja"

Igor Zlodej,

Zanimivo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti