Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz Ajdovščine

AO Ajdovščine: Parabola in Rabeljc | Odlična vzpona ajdovskih plezalcev

04.02.2017Zadnji vikend januarja je še bolj mrzel, kot cel mesec poprej.
Bivši načelnik nas nekaj povabi s sabo, odpravlja se spet v Log pod Mangartom. Slapovi so po mesecu mraza menda za izkoristit. Nabor članov ekipe je pester: od plezalcev z izkušnjami odprav, profesionalnih fotografov in zagnanih klajmberjev/ic do večnega pripravnika. Ob prihodu v Log nas pozdravi strupen mraz. Kaže -14 °C, občutek pa pravi, da je dejansko še manj … Pristopimo do prvega projekta tega dne, slapu Parabole (50 m, WI 6) za vasjo. Po prvi pogledu nanj je jasno, da sitacija ni idealna. Globoka horizontalna poka tik pod sredino slapu ni dober obet. Boštjan v navezi z Rokom poskusi prvi raztežaj. Po tretjem ali četrtem vijaku začne slap godrnjati, zvok je res neprijeten. Celotna ledena gmota se pod razpoko rahlo poseda, zato Boštjan ustavi konje. Sledi sumničavo pregledovanje in odločitev za kontrolni abzajl. Zaupanje si je za ta dan Parabola zapravila. Najboljši jo kljub vsemu splezajo na top-rope, pri čemer se v sredini slap še vedno oglaša… Zaklop fotoaparata škrca, bliskavica bliska in cel čas zebe, zelo.

Drugi projekt dneva je čez mejo, Rabelj, slap za vasjo. Nekaj življa je še v njem, a naši predhodniki kmalu izstopijo, mi pa vstopimo. Tri naveze skoraj vzporedno plezamo smeri od leve proti desni. Nekaterim je dovolj ena smer (WI 4, WI 4+, 120 m), najboljši potegnejo dve, tri (WI 5, 120 m; WI 5, M 6, 60 m). Ob nujni dozi mixa, da ni prelahko, jasno.
Fotoaparat spet škrca in bliskavice bliskajo, zebe pa ne več …


Friko, 10.02.2017 - Jernej Peterlin: Odlična vzpona ajdovskih plezalcev

Za najtežji slovenski vzpon v zadnjem obdobju je poskrbel Boštjan Weingerl, ki je v Mišji Peči preplezal smer Vizija (8c). Boštjana smo pred leti omenjali predvsem ob odličnih balvanskih vzponih, v zadnjem času pa več pleza tudi daljše smeri. V dveh letih je preplezal 17 smeri, ocenjenih z 8b ali več.

Svojo najtežjo smer pa je v Pajkovi strehi v Ospu preplezal Anej Kodele, ki je bil uspešen v smeri Active discharge (8b+). Aneju so smeri nad Osapsko jamo očitno zelo všeč, saj je že lani preplezal "maratonsko" smer Bitko s stalaktiti (8b), prvi del smeri Active discharge in Trojo (obe 8a).
Fotografija: Anej Batagelj FB profil

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti