Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tek

Bojan Ambrožič: ... v središče Slovenije - Moravška planinska pot

Moravška planinska pot je približno 45 km dolga obhodnica, ki po hribih obkroži vas Moravče. Pot med drugim poteka tudi mimo GEOSSa, zaradi česar jo lahko tudi imenujemo Pot v središče Slovenije.

Mi smo s tekom začeli v bližini gradu Tuštanj. Potem pa smo nadaljevali v nasprotni smeri urinega kazalca. Že takoj prvi vrh na vrsti je bila Murovica (743 m), ki jo dobro poznam iz gorskih tekov. Potem pa se pot po gorskem slemenu nadaljuje na hrib Cicelj.
Do sem smo še uživali v teku, saj gre za lepo planinsko pot. Od tod dalje pa je sledilo še 40 km samih cest in kolovozov. Kake lepe poti pa na žalost ni več. Tudi pretiranih razgledov nismo našli. Edino zanimivost je predstavljalo ivje, ki je popolnoma pobelilo nekatere vrhove.

Vreme je bilo turobno in mrzlo. Vendar je bilo zaradi dobre družbe, vseeno celo progo prisotno zelo pozitivno vzdušje. Slivna z višino 880 m predstavlja najvišji vrh obhodnice. S tod se pot spusti do geometričnega središča Slovenije ali GEOSSa. To je težiščna točka Slovenije.

Potem pa pot preči glavno cesto in se nadaljuje po gričih severno od Moravč. Najbolj znano točko tod predstavlja Limbarska gora na kateri stoji cerkev sv. Valentina. Pot si je ves čas precej podobna. Če ne bi imeli GPS-a, bi na čase že skorajda verjel, da se vrtimo v krogih. Na srečo smo imeli do cilja le še en vrh (sv. Mohor). Potem pa se pot spusti nazaj na izhodišče. Progo smo pretekli v petih urah in pol, nameril pa 44 km in 1820 višincev.

Lep gorsko-tekaški pozdrav,
Bojan Ambrožič

  11.02.2017


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti