Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

V Črni gori

07.02.2017 21:01


  07.02.2017


YouTube, 07.02.2017: Although Montenegro is Mediterranean country, its mountains provide almost every aspect of the alpine climbing. The two highest frozen waterfalls are located near the Dobrilovina village in Tara canyon. Nikola and Ivan made a first ascent of Strast (Passion) WI5+, 150m in the left, while the two Dušans and Danilo repeated the Mali zec (Little rabbit) WI4, 150m in the right one.
Climbers: Nikola Đurić, Dušan Branković, Dušan Starinac, Danilo Pot, Ivan Laković
Video: Saša Vujanović, Bojan Gnjidić, Ilija Perić

 

sobota, 11. februar 2017, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 833

plezajo zaledenele slapove v idealnih razmerah, čeprav velja za mediteransko državo

Najbolj priljubljena lednoplezalna destinacija je dolina Komarnice in okolica vasi Boan (v bližini mesta Savnik), pleza se tudi v Morači in kanjonu Tare. Zaradi že omenjene lege pa ugodne razmere za tvorbo slapov zaradi bližine morja in nenadnih vdorov toplega zraka trajajo le nekaj dni na nekaj let. Če pa se mraz zadrži dlje časa, se v Črni gori naredijo ledne tvorbe, ki bi v kakšnem drugem bolj tradicionalnem plezalnem okolju imele pomembno in tudi prestižno mesto.

December in januar pa sta prinesla podaljšano obdobje stabilnega hladnega vremena in tako so tudi tamkajšnji (ledni) plezalci prišli na svoj račun. Plezalo se je veliko klasičnih slapov, opravljeno pa je bilo tudi nekaj dolgo pričakovanih prvih vzponov in redkih ponovitev.

Mešana ekipa iz Podgorice in Beograda - Nikola Đurić, Dušan Branković, Dušan Starinac Danilo Pot in Ivan Lakovič - je 28. januarja kot preplezala dva najvišja ledna slapova v Črni gori. Oba sta v bližini Dobrilovine, vasi v kanjonu Tare (po makadamski cesti proti Zabojskem jezeru).

Nikola in Ivan sta preplezala slap Strast (WI5+, 150 m; P1: WI4, 50 m; P2: WI5, 50 m; P3: WI5, 30 m; P4: WI5 +, 20 m), kar je najtežji ledni vzpon v državi, medtem ko so oba Dušana in Danilo preplezali slap Mali zec (WI4, 150 m) in tako opravili prvo ponovitev (prvi vzpon sta tri tedne prej opravila Ivan in Srđan Lečić).

Prvo ponovitev slapu Strast sta le nekaj dni pozneje opravila Mićan Cerović in Đorđije Vujičić in potrdila oceno.
Vir: Ivan Laković; foto in video: Ilija Perić, www.riders.me
Oznake: ALP
eXTReMe Tracker