Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Led in sneg v Avstriji

Primož Blaha: Ta vikend [4.-5. 2.] spet v Avstriji, medtem ko pri nas še vedno čakamo boljše čase ...

No, resda so bile pri nas po več letih spet dobre razmere za ledno plezanje, kar pa mene niti ni pretirano zanimalo, saj je tudi minilo že kar nekaj let od moje skromne ledno-plezalske kariere.
Zato je morda še toliko bolj hecno, da sem šel plezat zdaj, ko je prišla otoplitev – in to v Avstrijo! Ampak, zakaj pa ne, je bila pač priložnost.

Javila sta se namreč Zoran in Iva in prišla v petek zvečer na pico in pivo, v soboto pa smo se navsezgodaj zapeljali v dolino Malte, kjer naj bi bile še vedno dobre razmere.
Izbrali smo si smer Strannerbach (WI3, 500 m), ki je pravzaprav eden od mnogih potokov, ki se stekajo po strmih pobočjih nad dolino. Večinoma gre za lažje plezanje, z nekaj lepimi skoki, ravno prav tudi za začetnika, kot sem jaz. Tudi razmere so bile dobre, kljub dokaj visokim temperaturam, sploh v spodnjem delu, zgoraj je bilo pa že čedalje več vode. Razen tega pa precej nenavadno vzdušje, saj je bilo izven potoka vse zeleno.

Šele kasneje smo sicer ugotovili, da je v tem in še nekaterih slapovih v Malti trenutno prepovedano plezanje. Če bi to vedeli, bi si izbrali kakšen drug slap, saj jih je v naokoli še veliko. Dolina je namreč zavarovano območje, kjer lovci postavljajo določene omejitve. Skratka, tam se letos ne sme plezati, mi smo bili nevede v prekršku.

Popoldne smo se zapeljali na sever, saj na Koroškem letos še vedno ni snega. Našli smo lep in poceni penzion v Untertauernu in se zjutraj zapeljali nekaj kilometrov nazaj na Vordergnadenalm. Tam je bila zgodba povsem drugačna kot prejšnji dan: jasno nebo, zimski mraz in kakšnih pet centimetrov novega snega za pravljično vzdušje.

Šli smo mimo koče Südwiener Hütte, ki stoji na še kar čudoviti lokaciji in naprej na hišni vrh Spirzinger. Malo nas je skrbelo, da bo sonce zgoraj hitro ojužilo novi sneg, a je ostal suh in navzdol je šlo prav super! Tudi ljudi ni bilo veliko, saj smo bili med zgodnjimi – tako smo tudi idealno zadeli vremensko okno; ko smo prismučali v dolino, se je že pooblačilo in obeta se nova pošiljka…

Sicer pa: plezanje v soboto je bilo prav v redu, ampak kar se mene tiče je turna smuka neprimerno bolj uživaška!

 

05.01.2017
Led in sneg v Avstriji 4.-5.2.2017

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti