Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tragična smrt planinca

Jutro (20.01.1937): Vse Reteče so pod vtisom tragične smrti priljubljenega mladeniča Janka Jenka, ki ga je pobralo v par dneh.

Reteče, 18. januarja 1937 

Vse Reteče so pod vtisom tragične smrti priljubljenega mladeniča Janka Jenka, ki ga je pobralo v par dneh. Prejšnjo nedeljo je bil pokojnik še na Osovniku, v torek pa je prežala na marljivega uslužbenca nesreča. Kot strojni ključavničar je popravljal pri strojih na ljubljanskem glavnem kolodvoru, ko je nenadno padel s stroja. Sicer so ga ujeli, ali zaradi prestanega strahu ga je zadela kap. Pomagati so mu skušali v ljubljanski bolnišnici, ali zaman. V ponedeljek ob 9. se je preselil v večnost. Pokojnik si je s pridnostjo lastnih rok zgradb tik kolodvora hišico, kjer si je pred šestimi tedni ustvaril družinsko ognjišče. Star 33 let, je bil od mladih nog vnet planinec in skoraj ga v Julijskih Alpah ni vrha, da ga pokojnik ne bi bil obvladal. Ponovno je preplezal severno triglavsko steno in tudi Špikovo steno. Polhograjski Dolomiti so mu bili znana do zadnje steze. Njegova ljubezen do narave ni poznala meja. V službi je bil do skrajnosti točen, vseh 15 letih ni zamudil niti ure. Bil je inteligenten in načitan, pravi tip samouka. Svojemu domu najskrbnejši gospodar je izredno ljubil mater, ki ji nikoli ni pozabil prinesti šopek cvetja, kadar se je vrnil s planin.

Mladega moža, ki je zapustil vdovo Pavlo iz znane Malandeževe hiše iz Hoste pri Škofji Loki in neutolažljivo mamico, bodo pokopali v sredo ob 8.30 v Retečah. Pokojniku bodi ohranjen blag spomin!

Jutro, 20. januar 1937  

 20.01.2017

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti