Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kdo bo gospodar

image3Večer, Koroška - Petra Lesjak Tušek: … planinskih koč. Planinsko društvo Mežica išče oskrbnike oziroma najemnike za vse tri svoje postojanke, Peco, Grohot pod Raduho in Pikovo

Iskanje novih najemnikov je precej trd oreh.
Za planince in planinska društva je eno najpomembnejših področij delovanja, ob vzdrževanju planinskih koč in poti, pridobivanje oskrbnikov oziroma najemnikov, ki je glede na več dejavnikov bolj ali manj uspešno. Le redko pa je področje obratovanja planinskih koč povsem brez zapletov, kar so na Koroškem v zadnji planinski sezoni nazorno prikazale nevšečnosti v primeru Uršlje gore. V vsakem primeru je za planince pomembno, da ob obisku gora naletijo na prijazne in ustrežljive oskrbnike oziroma najemnike, ki se trudijo tako s ponudbo kot s povsem preprostim gostoljubnim, dobrovoljnim sprejemom obiskovalcev. To namreč ni vedno samoumevno, kot so različna tudi pričakovanja planinskih društev.
image3Na Koroškem sodi glavnina najbolj obiskanih planinskih koč pod okrilje Planinskega društva (PD) Mežica. To je zdaj za letošnjo sezono že objavilo razpise za pridobivanje oskrbnikov oziroma najemnikov treh planinskih domov - Pece, Grohota pod Raduho in postojanke Pikovo. Na Peci iščejo oskrbnika doma, ki bi v njem delal od junija do oktobra, na Grohotu bi želeli dati kočo v najem, prav tako bi želeli najemnika za Pikovo, kjer naj bi tudi bival. Prijave na razpise pričakujejo do konca februarja. Čez zimo in zgodnjo pomlad imajo planinska društva na višje ležečih kočah običajno organizirana dežurstva ob lepih vikendih.

Najemnina (pre)visoka?
Kaj se obeta na teh postojankah, je še težko napovedati. Kot kaže, bodo v PD Mežica za planinsko postojanko Pikovo, ki je v zadnjem obdobju ob najemnikih Darinki Jazbec in Rajku Videnšku dobro zaživela, predvsem z dobro ponudbo hrane in postrežbo, najtežje pridobili novega najemnika. Najemnika, ki sicer ostajata še do aprila, namreč odhajata na Andrejev dom na Slemenu. Podpredsednik PD Mežica Uroš Podovšovnik pravi, da za zdaj za Pikovo niso prejeli nobene prijave, razlaga pa, da so bili obiskovalci postojanke z najemnikoma zadovoljni, saj praktično le za Pikovo ne v društvu ne na zvezi niso prejeli nobenih pripomb gostov.
Podrobnosti preteklih urejanj razpisov in odnosov z najemniki oziroma oskrbniki ne pozna (urejanje teh zadev je namreč nepričakovano prevzel po nenadni smrti dosedanjega predsednika Rudija Burjaka), pravi pa, da se uradna in neuradna pojasnjevanja o razlogih in pogojih na tej ali drugi koči običajno zelo razlikujejo. Za Pikovo so namreč na PD slišali več očitkov o previsoki najemnini (ta po informaciji PD Mežica znaša okoli 4500 evrov letno) in s tem tudi o tem, da društvo z najemnino odganja najemnike. Podovšovnik poudarja, da dobi najemnik v uporabo celoten objekt in da se vlaganja vanj vsaj deloma tudi vštejejo v najemnino, ki jo je mogoče poravnavati po obrokih. Videnšek na drugi strani razlaga, da ne gre za to, da bi bila najemnina previsoka, in dodaja, da mu je po svoje žal, ker zapuščata Pikovo, vseeno pa je zanju pomembno, da odhajata na boljše. "Planincem je to bolj šport, nam pa preživetje," je dejal Videnšek in pripomnil, da sta z vnovično objavo razpisa dobila občutek, da se ju želijo znebiti, ali vsaj, da bi v tem bil razlog za spremembe pogojev dela, morebiti tudi z višanjem najemnine.

Lažje za Peco in Raduho
image2Pričakovati pa je mogoče, da bo več interesa za delo na kočah pod Peco in Raduho, čeprav je na obeh domovih znesek, ki ga je kot najemnik oziroma oskrbnik treba odmeriti društvu, višji. Največ zanimanja je glede na že prispele vloge za Peco, ki je vse bolj obiskana gora. Prav tako jih ne skrbi, da najemnika ali oskrbnika ne bi pridobili za Grohot. Podovšovnik pripominja še, da so odločitve in urejanje razmerij precej kompleksni in ne enoznačni, kot se kdaj komu zdi, saj je dilem in vprašanj več, v izhodišču tudi več razmislekov, ali in kje se sploh odločati za oskrbnika in najemnika.
Tako za zdaj ni jasno, ali se bodo na Grohotu in Peci odločili za spremembo, odvisno od interesa in pričakovanj dosedanjih oskrbnikov oziroma najemnikov in seveda predvsem od ponudbe prijaviteljev. "Dejstvo je, da se moramo obnašati že kot podjetje, poleg tega je treba koče vzdrževati. Po drugi strani smo amatersko društvo, v katerega se povezujemo kot planinci, a se moramo hkrati ukvarjati tudi s temi vprašanji, kar je velika odgovornost," še dodaja podpredsednik PD Mežica.

Tekst in foto: Petra Lesjak Tušek

Fotografiji:
(1) Planinska postojanka Pikovo - sedanja najemnika žal odhajata
(2) Peco odkriva vse več planincev

VEČ USPEHA ZA URŠLJO GORO?
Najemnika ali oskrbnika na Uršlji gori v obdobju od 15. aprila do 15. oktobra z razpisom išče tudi Planinsko društvo Prevalje. Kot poudarjajo, je zaželen par z znanji za oskrbovanje koče, ki bi lahko opravil tudi sprotna vzdrževalna dela. Predsednik PD Prevalje Jože Merc upa, da bo razpis uspešen. Zanimanje je precejšnje, vendar na podlagi klicev in informativnih razgovorov še ne morejo oceniti, kakšen bo dejanski razplet. Po negativnih izkušnjah iz pretekle sezone upajo na spremembe, zaplete s prejšnjim najemnikom (nerešeno vprašanje zahtevkov in dolgov) pa rešujejo na sodišču.

Vecer.si 03.02.2017
Kdo bo gospodar planinskih koč 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti