Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Priznanja

Planinske zveze Slovenije za vrhunske dosežke v letu 2016 prejmejo ...

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 2. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2016

"Slovenci smo športni narod, kar potrjujejo naše vrhunske športnice in športniki, nad fenomenalnimi uspehi katerih se navdušujejo strokovnjaki doma in v tujini, ki jim ni povsem jasno, kako lahko dosegamo tako odlične rezultate na mednarodni ravni. Odgovor je znan: z znanjem, neizmerno energijo in entuziazmom. Morda je nekaj tudi na tem, da ko stopimo skupaj, je res samo nebo edina ovira pri doseganju neverjetnih športnih dosežkov," je v pozdravnem nagovoru povedal Tomaž Barada, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, večkratni svetovni in evropski prvak v taekwondoju.

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih Komisije za alpinizem (KA), Komisije za športno plezanje (KŠP) in Komisije za gorske športe (KGŠ) je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani opravili več uspešnih vzponov in odprav, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je najuspešnejša sezona do zdaj, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni. Na planinsko-alpinističnem večeru na sejmu Natour Alpe-Adria so tekmovalci v športnem in lednem plezanju prejeli tudi priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) za dosežke na najvišjih mednarodnih tekmovanjih. Prireditev sta popestrila kratka filma s prihajajočega 11. festivala gorniškega filma, zanimanje je požela predvsem retrospektivna Sfinga iz leta 1983, v kateri med plezanjem Obraza Sfinge spremljamo Andreja Štremflja, Aleša Kunaverja in Marjana Manfredo.

Najuspešnejši alpinisti leta 2016
Najuspešnejša alpinistka 2016 je Tjaša Jelovčan (AO Kranj), ki je sezono posvetila visokim alpskim skalnim stenam in jo okronala z vzponom po najdaljšem grebenu na Mont Blanc. Najuspešnejši alpinist 2016 je Luka Lindič (AO Celje Matica), uveljavljen med peščico svetovnih alpinistov, ki narekujejo trend razvoja te dejavnosti na najvišji ravni. Za njim so tri uspešne odprave v Skalnem gorovju, gorovju Kookshai too in Karakorumu, kjer sta se z Alešem Česnom povzpela na Broad Peak in po severozahodnem grebenu dosegla severni vrh Gašerbruma IV. Najperspektivnejši alpinistki 2016 sta naveza Marija Jeglič (AO Ljubljana-Matica) in Sara Jaklič (AO Kranj), najperspektivnejši alpinist 2016 pa Matija Volontar (AO Jesenice). Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu sta prejela Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in posthumno Domen Kastelic (Akademski AO).

Andrej Štremfelj, prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma (foto Irena Mušič Habjan)Prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju alpinizma je himalajec Andrej Štremfelj (AO Kranj), čigar odnos do alpinizma, tudi življenja, vzdržuje svežino in zrelost hkrati. > Več na PZS.si v obrazložitvi Marka Prezlja.

Najuspešnejši športni plezalci leta 2016
Najuspešnejša športna plezalka 2016 je Janja Garnbret (Šaleški AO), svetovna prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, tudi tretja na izboru športnice leta 2016. Najuspešnejši športni plezalec 2016 je Domen Škofic (ŠPO Radovljica), prvi slovenski tekmovalec s skupno zmago svetovnega pokala v športnem plezanju.
Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Tjaša Kalan (AO Kranj), Julija Kruder (ŠPO Celje Matica), Mina Markovič (ŠPK Plus) z bronom s svetovnega prvenstva in Urban Primožič (PK Škofja Loka), posebno priznanje je šlo v roke paraplezalcu Gregorju Selaku (ŠPD Gre gor).

Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in v evropskem mladinskem pokalu so prejeli Matic Kotar (ŠD Proteus), Mia Krampl (AO Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Luka Potočar (ŠPO Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO Kozjak Maribor) in Tjaša Slemenšek (Šaleški AO).
Trenersko priznanje si je zaslužil Gorazd Hren (Šaleški AO), trener Garnbretove, najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni, in selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) za dosežke na najvišjih mednarodnih tekmovanjih so prejeli: Garnbretova veliko statuo za 1. mesto na svetovnem prvenstvu, Škofic veliko statuo za 1. mesto v skupni uvrstitvi svetovnega pokala in Markovičeva veliko statuo za 3. mesto na svetovnem prvenstvu, Selak zlati znak za 3. mesto na svetovnem prvenstvu invalidov, Kramplova srebrni znak za 2. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu in Lukanova za 2. in 3. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu, trener Gorazd Hren zlato plaketo in selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik bronasto plaketo.

Urban Primožič in Jure Raztresen (oba PK Škofja Loka), ki sta lani sklenila tekmovalno kariero, sta v zahvalo za dolgoletno in uspešno zastopanje barv slovenske članske in mladinske reprezentance v športnem plezanju prejela srebrni častni znak PZS.

Najuspešnejši v lednem plezanju in turnem smučanju 2016
Najuspešnejši ledni plezalec 2016 je Janez Svoljšak (AO Kranj), evropski prvak v tekmovalnem lednem plezanju, tudi prejemnik zlatega znaka OKS-ZŠZ za 1. mesto na evropskem prvenstvu v neolimpijski športni panogi. Za najuspešnejšega tekmovalnega turnega smučarja 2016 je bil imenovan Nejc Kuhar (TSO Jezersko).

PZS  brošura: Podelitev priznanj za vrhunske dosežke (873 kB) 

Tjaša Jelovčan je postala najuspešnejša alpinistka in Luka Lindič najuspešnejši alpinist, za življenjsko delo v alpinizma so se poklonili himalajcu Andreju Štremflju. Najuspešnejši športnoplezalni par sta Janja Garnbret in Domen Škofic, najuspešnejši ledni plezalec Janez Svoljšak in turni smučar Nejc Kuhar.


Tjaša Jelovčan, Janja Garnbret, Janez Svoljšak, Luka Lindič, in Andrej Štremf


G-L, 06.02.17: Ocena alpinistične sezone 2016 - Peter Bajec

G-L, 05.02.17: Ocena tekmovalne sezone KŠP PZS - Jasna Pečjak

G-L, 04.02.17: Ocena športnoplezalne sezone 2016 - Aleš Pirc


04,02.2017 Slovenske novice:
 

 

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti