Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vrh sveta morda nižji

Večer, Zadnja stran: Indija bo na vrh Everesta poslala geodete, ki bodo ugotovili, ali se je gora po potresu znižala

Vsak, ki se želi povzpeti na Mount Everest, je morda že približno dva centimetra in pol bliže svojemu cilju. Indijski znanstveniki so namreč naznanili, da bodo na vrh Mount Everesta poslali odpravo, ki bo poskušala potrditi teorije, da se je najvišja gora na svetu zaradi uničujočega potresa v Nepalu leta 2015 nekoliko znižala, poroča The Guardian.
V potresu z močjo 7,8 stopnje po Richterjevi lestvici je življenje izgubilo več tisoč ljudi, preoblikovala se je tudi pokrajina na območju Himalaje. Posnetki satelitov naj bi bili pokazali, da se je zaradi vpliva potresa tudi znižala Everestova višina - Indija in Nepal sta jo uradno določili na 8848 metrih - in sicer od nekaj milimetrov do približno dveh centimetrov in pol. Zaradi nenehnih dvomov znanstvenikov se je indijska geodetska uprava odločila, da se o tem prepriča na lastno pest, je povedal glavni geodet Swarna Subba Rao. Kot je dejal, bodo na vrh gore poslali ekipo, v kateri bodo tudi trije ali štirje predstavniki uprave, ki bodo fizično dovolj pripravljeni, močni in usposobljeni za to. Drugi udeleženci odprave bodo profesionalni alpinisti. Na vrhu naj bi preživeli okoli dve uri, kar bi moralo zadostovati za GPS odčitavanja razdalje med njihovimi koordinatami in sateliti, ki krožijo nad goro. Podatke, ki naj bi ponudili do centimetra natančno razdaljo, bodo obdelovali okoli dva tedna. Za dodatno kontrolo bo ekipa goro izmerila tudi na staromodni način: s triangulacijo, enako metodo, ki jo je uporabil že valižanski nadzornik George Everest, direktor indijske geodetske uprave, ki je določil višino vrha v petdesetih letih 19. stoletja in v čast katerega so imenovali najvišjo goro na svetu, ki jo domačini imenujejo Čomolungma.
Za tovrstno merjenje se med stanjem na vodoravni površini na določeni razdalji od gore uporabi visoko ločljivi, teleskopski kotomer, s katerim se določi kot med to točko in vrhom. V prvem poskusu, da bi višino Mount Everesta določili s to metodo, so jo že davno izmerili z natančnostjo do približno enega metra. Natančna višina je vse od tedaj predmet različnih sporov, med drugim tudi o tem, ali naj številka vsebuje snežno odejo na vrhu ali samo skalo pod njo.
image1Rao je povedal, da bo odprava potekala z običajno stopnjo tveganja in da so ga preplavili prostovoljci med njegovimi sodelavci. "Tveganje bo nadomestila prepoznavnost. Prepoznavni bodo kot tisti, ki so določili vrh gore," je dejal. Ob tem je dodal, da se bo odprava, ki bo stala okoli 700 tisoč ameriških dolarjev ter jo bosta skupaj vodili indijska in nepalska vlada, na pot podala, ko bodo to dovoljevali pogoji in bo na to pripravljeno tudi osebje. "Svoje ljudi pripravljamo, jih aklimatiziramo in urimo v pohodništvu." Novo, posodobljeno višino bodo uporabljali kot pomoč pri znanstvenih raziskavah ter za določanje položaja spodnjih plošč, je zaključil Rao. (dr)  

Fotografija: Mount Everest naj bi se bil ob potresu,
domnevajo, nekoliko posedel. (EPA)

Vecer.si 28.01.2017
Vrh sveta morda nižji

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti