Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dva prva vzpona

Tine Cuder: Panta Rhei pri Ovčji vasi in Hysteria v Reklanici ...

TineCuder.si, 25.01.2017 Hysteria: M7, Wi6+; 130 m

Danes sva se z Romanom Benetom še enkrat odpravila v Reklanico z namenom poskusiti v novi smeri, ki leži nasproti slapu Rio Vandul. Dostopimo kot za Vandul. Ko smo prejšnič tam plezali, sva si ogledala linijo in sklenila da jo napadeva z vrtalnikom in svedrovci, saj led ni zgledal najbolje in tudi skala je precej monolitna. In prav sva imela. Prvi raztežaj poteka po ozkem žlebu, najprej Wi4+, višje pa zmanjka ledu M7, Varovališče s svedrovci na desni strani (45 m). Drugi raztežaj poteka naravnost čez svečo Wi5+, na drugo varovališče na svedrovcih (30 m). Tretji raztežaj gre čez visečo svečo Wi6+ in nadaljuje po ledu Wi5 do vrha. Na vrhu varovališče na drevesu (60 m). Led v smeri ni najboljši, razen v vršnjem delu, led v sveči tretjega raztežaja pa je precej suh (nevarnost podrtja). V smeri sva zavrtala 5 svedrovcev (štiri v prvem raztežaju in enega v tretjem) ter štiri svedrovce na varovališčih.


TineCuder.si, 24.01.2017 Panta Rhei: M8, Wi6; 50 m

Pred dnevi me je Enrico Karletto Mosetti, GV iz sosednje Selle Nevea povabil, če bi šel plezat kombinirano smer v Valbruno. Skalni del smeri je pred kratkim opremil s svedrovci in navrtal varovališče. Smer pa je čakala na prvi vzpon.
Vabilu sem se odzval in v torek, 24. januarja, smo se podali pod smer. Smer se nahaja med Ovčjo vasjo in Zajzero, 200 metrov naprej od pokopališča (Ovčja vas), na levi strani. Pristopa je za 15 minut.
Po hitrem dostopu sva se z Enricotom lotila plezanja, Tina in fotograf Eddie Gianelloni pa sta skrbela za foto material.
Smer poteka po previsni poki z leve proti desni do ledne sveče, čeznjo na polico, kjer je varovališče. Drugi raztežaj pa gre čez svečo na vrh.
Smer je opremljena s šestimi svedrovci in dvema varovališčema.
V tretjem poskusu mi je uspelo preplezati prvi raztežaj, Enrico pa je opravi še s svečo in prvi vzpon v smeri je bil opravljen.

Fotografije: Tina Korinšek in Eddie Gianelloni

25.01.2017
 


 

 

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti