Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V alpinizmu ni prostora za ego

Primorski dnevnik - Jernej Šček: V SPOMIN - Ob smrti stoletnika Spira Dalla Porte Xydiasa

V več kot šestdesetih knjigah je protofilozofsko dokazoval da je alpinizem po definiciji vse kaj drugega (več?) kot šport

Tržačani smo čudno ljudstvo, pravi novinar in pisatelj Paolo Rumiz: mešamo zalive z dolinami, otoke z vrhovi, ribiške taverne z gorskimi kočami. Plujemo po Alpah ali plezamo po Jadranu, ki je pravo »morje hribovcev«. Ali res govorimo v sedanjiku? Ali bo Trst 21. stoletja znal graditi novo gorsko kulturo iz spominov na alpinistične like in zgodbe na skrajnem vzhodu alpskega polmeseca?

21. februarja bi dopolnil sto let. Umrl je Spiro Dalla Porta Xydias, alpinist, režiser in dramatik, predvsem pa plodovit pisatelj, utemeljitelj visoke gorniške literature. Njegova biografija izraža večplastnost, hibridnost in interpretabilnost našega mesta. Rodil se je leta 1917 v švicarski Lozani, kamor se je družina grškega porekla umaknila pred zadnjimi udarci avstroogrskega mesta. V desetem letu starosti se je vrnil v Trst in ga ni več zapustil. Mlad, izobražen in telesno nadarjen, se je od poznih tridesetih let resno posvetil plezanju in alpinizmu, sprva na apnencu domačih plezalnih vrtcev, nakar tudi v gorah, kjer je odprl več kot sto novih smeri. Kljub temu, da v gorah šteje le dejanje, je svojo refleksijo vselej ubesedil miselno, idejno in duhovno ozadje plezalnega akta.

Bil je kolega, nato pa najboljši biograf Emilia Comicija, začarani osvajalec vzhodne stene in glasnik drzne lepote »najlepšega stebra na svetu«, t.j. Campanile di Val Montanaia, zadnji predstavnik plezalske bratovščine okrutnežev doline Glinščice, častni predsednik združenja italijanskih gorniških pisateljev. V več kot šestdesetih knjigah s povednimi naslovi - Božanska gora, Metafizika in Etika alpinizma - je protofilozofsko dokazoval, da je alpinizem po definiciji vse kaj drugega (več?) kot šport. Pozoren bralec v italijanščini, saj (še) nimamo slovenskih prevodov, bo za videzom staromodnega purista, ki zavrača tehniko, tekmovalnost in kalkulatorstvo, prepoznal aktualnega preizpraševalca osnovnih gibal in principov alpinistične dejavnosti.

Pred nekaj meseci mi je v menda zadnjem intervjuju za javnost utemeljeval svoj gorski idealizem. Plezanje je čutno, spoznavno in duhovno približevanje k novemu, visokemu, presežnemu, transcendenci. Gre za človeku urojeni nagon, ki nas sili navzgor, tja, kjer odpovedo misli in zmanjkajo besede, na vrh gore, kjer vse postane jasno. Gora, kot pravi, nudi posamezniku možnost povzdigovanja telesa in duha, družbenemu človeku pa priložnost odpora proti moči, ugodju in bogastvu, trem idolom sodobne civilizacije. »V alpinizmu ni prostora za ego,« je trdil, »obstaja samo skala«.

Umrl je torej zadnji tržaški pričevalec klasične dobe alpinizma.

22.01.2017


21.01.2017
Spiro Dalla Porta Xydias,
goodbye to the alpinist who climbed with his soul

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti