Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Trije slapovi

Reklanska dolina, tudi Reklanica (italijansko Val Raccolana), je dolina v Zahodnih Julijskih Alpah v Italiji, dolga okoli 16 kilometrov. Vije se ob potoku Reklanici (Raccolana) ter se zajeda med pogorja Kanina, Viša in Montaža.
Pozimi ponuja številne slapove na senčni strani, v strmih skritih strugah nad Reklanico, ki pa podatkovno še niso kaj prida obdelani.

Enega od njih so se lotili Tine Cuder, Roman Benet in Florian Erlah. Splezali so zelo lep slap, dolg 180 metrov, težavnost ok. 6.

Slap, ki se nahaja v območju Rio Vandul, naj bi bil prvič splezan pred okoli 15 leti, ni pa podatkov o imenu. Letos je bil že večkrat splezan.


21.01.2017: Peričnik

Gregor Kofler in Jernej Legat (oba AO Mojstrana) sta 19. januarja preplezala Peričnik (5, 100 m).

Slap zaradi svoje prisojne lege zamrzne le vsakih nekaj let. Prvi vzpon so leta 1981 opravili Rok Kovač, Lidija Painkiher in Andrej Škafar, na prvo ponovitev pa je nato bilo potrebno čakati celih 12 let.

Včasih je nosil oceno 6, do danes pa se je spustila na 5. stopnjo, kar pa ne pomeni, da se slap lahko podcenjuje. Ker je obrnjen proti jugu, vanj v dopoldanskih urah posije sonce in ledene sveče, ki visijo nad plezalcem, lahko slej ko prej izgubijo stik s podlago in padejo v dolino. Priporočljivo ga je plezati v zgodnjih jutranjih urah, ko so temperature globoko pod minus in/ali oblačen dan.

Fotografije: Gregor Kofler



19.01.2017
:
 Krokarjev slap

Rok Tičar (AO Kranj) in Gregor Klančar (AO Novo mesto) sta 16. januarja plezala Krokarjev slap (5+, 100 m).

V slapu, ki se najaha na južnem pobočju nasproti Luciferja, so bile razmere solidne. Led je bil sicer svečkast in posledično varovanje oteženo, se ga pa je vseeno dalo varno preplezati.

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti