Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet

Primorski dnevnik: Januarski izleti / Predavanje o gorskem prečenju Korzike / Članarina SPDT / Tečaji alpskega smučanja (za odrasle)

Januarski izleti

Kljub temu, da je januarja pritisnila prava zima z mrazom in ostra burja prečesava krnski svet, tržaški planinci pridno načrtujejo nezahtevne, letnemu času primerne izlete. Najprej bo na vrsti tradicionalni izlet namenjen odkrivanju zanimivih predelov tržaške okolice, v katerih se, zaradi vsakodnevnega hitenja, ne zaustavljamo več in njihova lepota in zanimivosti se počasi brišejo iz našega spomina.

Po tržaški okolici se bodo SPDT-jevci podali v nedeljo, 22. januarja. Zbrali se bodo ob 9.00 uri v društveni postojanki v Boljuncu, hišna številka 44. Po starih, poljskih poteh se bodo podali do vasi Ricmanje, ki se razprostira po prisojnem pobočju. Slikar Dezideri Švara bo pohodnikom prikazal bogato in zanimivo zgodovino kraja in njegove posebnosti s pridihom skrivnostnega,čarobnega. Nakar se bodo povzpeli do nekdanje železniške proge Trst-Kozina-Pulj in se vrnili na izhodiščno točko. Tržaškim pohodnikom se bodo na turi pridružili tudi člani PD Tolmin.

Izlet je primeren za vse. Predvidene so tri do štiri ure lagodne hoje, nujna je pohodniška obutev. Za morebitne informacije lahko pokličete na tel. št. 040413025 (Marinka).

V nedeljo, 29. januarja, pa bo na vrsti Pohod skozi geološki čas od Trebč do Globojnarja. Izlet je bil sicer napovedan za nedeljo, 20. november 2016, a je bil žal zaradi bolezni strokovnega vodje pohoda, geološkega izvedenca gospoda Paola Sossija preložen na poznejši datum.

Zbrali se bomo ob 8.45 pred cerkvijo v Trebčah. Prečkali bomo vas in se podali proti krnskemu robu, po vzponu na Trebenski vrh in spustu pod kraški rob, pa se bomo po pašnikih vračali mimo nekdanjega vojaškega vadbišča do izhodiščne točke. Med potjo si bomo ogledali razne apnenčaste plasti, spoznavali njihovo geološko zgradbo in geološko zgodovino območja, ki se razprostira med Trebčami in Globojnarjem.

Pohod ni naporen, primeren je za vse, nujna je pohodniška obutev. Predvidene so približno 3 ure hoje.

Predavanje o gorskem prečenju Korzike

Plezalca Alpinističnega odseka SPD Trst Nikol Krizmancic in Marko Iskra Škerl sta se lansko poletje podala na gorsko prečenje Korzike in opravila francosko pešpot Grandes Randonnees 20 - ali bolje poznano s kratico GR20.180 km dolga pot se vije po korzičnem visokogorju in prečka otok diagonalno od severozahoda do jugovzhoda. Med pohodniki velja za eno najtežjih visokogorskih tur v Evropi, saj zahteva dobro fizično pripravljenost in osnove plezalne veščine.

Nepozabni podvig in lepote neokrnjene narave francoskega otoka bosta predstavila širšemu občinstvu v torek, 31. januarja. Predavanje, ki sta mu dala naslov "Grande Randonnee 20 - Gorsko prečenje Korzike", bo v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, Ul. Ricreatorio 2, s pričetkom ob 20.30.

Predavanju ho sledila predstavitev enajstdnevnega potepanja po Korziki, ki ga Slovensko planinsko društvo Trst načrtuje v drugi polovici julija 2017.

Članarina SPDT

Za vpisovanje novih članov in za obnovitev društvene članarine ter zavarovanja za leto 2017, bodo odborniki SPDT-ja na razpolago s sledečim urnikom: danes, v četrtek, 19. januarja, od 10.00 do 13.00 ure na društvenem sedežu, Ul. s. Frančiška 20 in v torek, 31. januarja od 19.00 do 20.30 v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah, pred predavanjem.

Čas za poravnavo članarine PZS

Člani SPDG, ki so včlanjeni tudi v PZS lahko že poravnajo članarino-zavarovalnino za 2017. To lahko storijo na sedežu društva - danes bo odprt med 19. in 20. uro - oziroma pri odbornikih društva. Člani z lani plačano članarino so nezgodno zavarovani še do 31. januarja, po tem roku pa zavarovanje velja šele dan zatem, ko je bila v sistem Naveza vnesena informacija o vplačilu. Na sedežu društva bodo danes sprejemali tudi nove člane PZS. Ob vpisu morajo izpolniti posebno pristopno izjavo.

Tečaji alpskega smučanja (za odrasle)

Pri SPDG so zadovoljni z odzivom na tečaje alpskega smučanja, ki so se prejšnjo soboto in nedeljo začeli v kraju Forni di Sopra in so jih priredili v sodelovanju s SK Brdina. S tehničnega in organizacijskega vidika je pomembna vloga poklicnega združenja smučarskih učiteljev, ki so pred koncem lanskega leta opravili vrsto informativnih srečanj na šolah. Vseh tečajnikov je okrog 80, približno polovica je članov SPDG, polovica pa članov SK Brdina.

Tečaji so namenjeni pretežno mladim in najmlajšim, zaradi naraščajočega zanimanja pa se dogovarjajo tudi o organizaciji posebnega tečaja za starejše člane, ki bi želeli osvežiti oziroma izpopolniti znanje. Predvidoma in ob zadostnem številu prijav, se bo tečaj začel že prihodnjo nedeljo.

19.01.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti