Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Damavand

Preberite.si - Izidor Furjan: Vzpon na mistično goro Irana – 5671 metrov visok Damavand je bil nadaljevanje projekta vsaj enkrat letno na pettisočaka.

Odprave na Elbrus (5642 m), Pik Lenin (7134 m), Mustag Ata (7546 m) in Kazbek (5033 m) so mi postregle z zadostno mero izkušenj in suverenosti za osvajanje pettisočakov ali višje.
Odprava oz. treking na Damavand je bil naslednji na listi želja.

Doslej sem se na (alpinistične) odprave podal samostojno ali v organizirani skupini – tokrat je bilo drugače. Nastopil sem kot vodja odprave na čeprav enega najlažjih pettisočakov, pa vendar sta skrb in odgovornost precejšnja. Po predhodnem spoznavnem srečanju smo se kaj kmalu dobili na brniškem letališču in preko Istanbula poleteli v iransko prestolnico Teheran.

Marsikoga že zmrazi ob misli, da potuje v Iran, kaj šele da osvaja visoke vrhove. Na letališču smo zamenjali denar in se zapeljali do mesta. Po krajšem počitku smo se odpravili nakupovat sadje, oreščke, pijačo, sladkarije in podobno kar bomo potrebovali na gori. Naslednji dan je sledil nekaj urni transfer do vznožja nekdanjega ognjenika, kjer smo za $50 kupili dovolilnico za gibanje na gori in nadaljevali naše treking potovanje z džipi 4×4 do postojanke na višini cca 3100 m. Namestitev na tleh, sicer s podlogo ni bila najudobnejša, pa vendar bolj ugodna kako spanje zunaj v šotorih. Ves čas pa so za nas skrbeli lokalni vodniki in kuharji, ki so polnili naše želodčke celo preveč z zelo okusno hrano in zadostno količino tekočine, ki je nujna ob osvajanju takšnih vrhov.

Bargah Sevom na višini cca 4200 m je bil cilj naslednjega dne. Našo opremo oz. prtljago so nosili konji, tako da smo imeli s seboj le kar potrebujemo za čez dan. Hoja je bila na tak način zelo olajšana in smo lahko več časa namenili opazovanju pokrajine in pozdravljanju prijaznih domačinov. Pot je bila zložno speljana čez travnate planjave, ki so se višje zamenjale s kamenjem in brez rastja. Bargah Sevom deluje kakor planinska postojanka z več sobami, skupnimi ležišči, nekaj malega pa se dobi tudi v njihovi kuhinji.

Kota 5000 m pod občasnim lednim slapom je bil naš naslednji aklimatizacijski cilj. Aklimatizacija je na tej višini izrednega pomena. Vrh bi morebiti ob dobri pripravljenosti lahko osvojili že ta dan, a za kakšen davek? V najboljšem primeru bi bruhali, imeli hud glavobol, se zelo slabo počutili in občasno izgubili spomin. Pot je bila zvita med manjšimi in velikimi skalami in pokrajina pa je bila pobeljena od babje kaše prejšnjega popoldneva. Nekateri hitreje, drugi malenkost kasneje smo omenjeno koto dosegli. Po zasluženem daljšem počitku smo se vrnili v Bargah Sevom. Hoja navzdol je bila precej lažja. 

Naslednji dan je bil dan D. V okviru odprave na Damavand smo ga seveda vsi želeli osvojiti. Že v mraku smo se s čelnimi svetilkami podali na približno 7 urni vzpon. Najprej po znani poti do kote 5000 m, ki je lahko bi rekli približno na polovici celotne poti. Ob vzhajanju sonca smo videli tudi dolgo senco Damavanda. Naprej čez rob in po pobočjih do roba nekdanjega vulkana. Tam so se močno kadili žvepleni izbruhi, in potrebno je bilo ubrati pot ”okoli riti v žep”. Uspelo nam je! Vsi, ki smo se odpravili proti vrhu 5671 m smo ga tudi osvojili – uživali smo v čudovitih razgledih, zanimivi pokrajini in razmeroma toplemu vremenu za to višimo. Čestitali smo si in se po krajšem počitku vrnili proti naši planinski postojanki. Tokrat nas je lokalni vodnik peljal bo brezpotju oz. zelo neudobnem melišču. Pot na Damavand je načeloma lahka; ves čas lahko uporabljamo pohodne palice. Kljub temu, da je malce pobelilo nismo potrebovali derez ali cepinov. V kolikor se tja ne odpravljate poleti, bi tehnično opremo svetoval. Ljubitelji turnega smučanja bi zelo uživali v zimskem vzponu na Damavand.

Po daljšem spancu naslednji dan smo se sprehodili po zelenih planjavah do postojanke na višini 3100 m, kjer je moč kupiti kakšne spominke z Damavanda: majice, zemljevide in podobno. Spust z džipi 4×4 je bil zelo adrenalinski – lahko bi rekli najnevarnejši del odprave.

Naslednja dva dni smo uživali v lepotah Teherana. Prvi dan skupaj z angleško govorečo lokalno vodnico po palačah šahov, se povzpeli na Milad stolp, jedli v tradicionalni restavraciji, si ogledali muzej draguljev in ostale znamenitosti. Dan pred povratkom je bil bolj namenjen samostojnemu odkrivanju Teherana: obisk Bazarja, nakupovanje preprog, oreščkov in spominkov.

Polni zadovoljstva ob osvojitvi Damavanda 5671 m smo se vrnili na brniško letališče in ponosno prejeli priznanje. Na kratko bi lahko rekli, da je bila odprava na Damavand uspešna. Temu je pripomoglo ugodno vreme, prizanesljive razmere in dobro pripravljena skupina. Kdaj se boste pa vi podali na tovrstno odpravo?

11.01.2017 
Odprava na Damavand 5671m 


Turistična agencija Izimanija je specializirana za treking potovanja kot so Damavand, Kilimanjaro, Aconcagua, Elbrus, Maroko, Madeira, Tenerife in drugi. Pridružite se nam lahko že kmalu. Preverite na izimanija.si

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti