Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Aignerhöhe

Primož Blaha: Spet na obisku pri severnih sosedih. Tokrat nas je šlo kar sedem, bili pa smo le eni od mnogih Slovencev – navdušeni opisi pač naredijo svoje.

Čeprav smo že pred nekaj dnevi videli, da je treba na severno stran Tur, smo izbrali bližjo varianto v dolini Zederhaus. Sprva nam je bilo kar malo žal, vtis na izhodišču je bil: veliko ljudi in malo snega. Po zložnem vzponu do planine Aigneralm je večina zavila levo, mi pa desno. Malo višje nam je bilo spet žal, saj je na drugi strani doline izgledalo lepše zasneženo, pri nas pa je bilo snega vse manj in manj, na vrhu je bilo spihano do golega. Kje bomo sploh smučali?!

Prav dolgo se s tem niti nismo ukvarjali, saj je bil resen mraz in smo hitro odsmučali. Po zgornjih nekaj travnatih zavojih smo se nenadoma znašli sredi krasnega pobočja polnega pršiča! Hej, tole pa ni slabo! Uau, pravzaprav je naravnost super! Smo vendarle dobili kar smo iskali. Le prehitro je bilo konec, kot ponavadi.

Nazaj na planini smo se malo pogreli, nebo se je zjasnilo, ura pa šele dvanajst. Menda ne gremo kar domov?! No, ena ekipa je zaključila, z Majo in Marušo pa smo ponovno zagrizli v breg. Zagledali smo se v mikavno poseko v gozdiču takoj severno nad planino, ki se je izkazala za zadetek v polno. Snega je bilo tam več kot dovolj, ki so ga ostali spregledali, saj je bilo treba dovolj visoko prečiti, da smo prišli do naše nagrade.

Skratka, dokler ne dobimo nove pošiljke v domače kraje, se dolga vožnja vsekakor splača. Pa še eno novo dolino smo odkrili, kamor se prej ali slej vrnemo …

16.01.2017
Aignerhöhe 15.1.2017

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

2 komentarjev na članku "Aignerhöhe"

Janez Javoršek,

Pozdravljeni!

Na fotografiji št. 4 ni Mosermandl, temveč Kleine (mali) Mosermandl (2538 m), iz višine kjer je fotka posneta je velikega nemogoče videti - četudi je čisto vreme, Mosermandl (2680 m) je zadnja najvišja gora (proti zahodu) v grebenu, ki se nekako začne z Schöpfingom(2141 m) in se prek malega Mosermandla konča na (velikem) Mosermandlu. Greben najprej poteka proti severu, nato se na malem Mosermandlu obrne na zahod. Iz malega Mosermandla je lep turni smuk preko planine Muhrealm proti izhodišču v Waldu, z (velikega) Mosermandla pa zgoraj pribl. 150 višincev zelo strmo (do 50 st.), nižje običajen TS (večina pod strmim delom pušča smuči) v smeri planine Jakoberalm (1839 m)in do izhodišča v Waldu.

Smučanje iz malega Mosermandla je zelo izpostavljeno plazovom, zato je ob veliki količini novega snega dolgo nepresmučan. Je pametno počakati lokalce .....

Janez Javoršek


Primož Blaha,

Hvala za podroben opis in popravek. Bo še dodatna motivacija za ponoven obisk in raziskovanje teh krajev. Nekaj opisov turnih smukov v Zederhausu je sicer tudi v Planinskem vestniku, št. 1/2013.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti