Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Že 110 let

Primorske novice - Katja : ... se pogovarjajo z goro

Pogovori z goro uvod v praznovanje 110-letnice Planinskega društva Snežnik Ilirska Bistrica
Na Snežniku veliko naložb, letos tudi nov oskrbnik

Že 110 let se pogovarjajo z goro

Snežnik je najvišja gora našega nealpskega sveta. Zato ni čudno, da si je po njem nadelo ime bistriško planinsko društvo in da bo to letos naštelo že častitljivih 110 let delovanja. Osrednja slovesnost ob jubileju bo 14. maja na Sviščakih pod Snežnikom, za uvod v jubilejno leto pa so v Domu na Vidmu pripravili razstavo fotografij avtorja Iztoka Snoja Pogovori z goro.

ILIRSKA BISTRICA ► Planinsko društvo Snežnik Ilirska Bistrica ima 370 članov, med njimi je sto otrok, za katere društvo najbolj skrbi. “Ponosni smo na delo z mladimi. Povezali smo osnovne šole in planinske skupine. Vsaj petkrat letno peljemo v hribe dva avtobusa otrok," pravi predsednica društva Darinka Dekleva, ki društvo vodi že enajsto leto.

“Odrasli člani večinoma planinarijo samostojno. So pa dobro pripravljeni in znajo poskrbeti za svojo varnost, saj nimamo podatkov o gorskih nesrečah naših članov," pove Darinka Dekleva. V društvu tesno sodelujejo tudi z bistriško skupino gorske reševalne službe, ki pomaga pri iskanju in reševanju planincev. Takih primerov imajo približno pet na leto. Sicer pa se je društvu lani priključila tudi tur- no-kolesarska sekcija.

Na Snežnik vse na ramenih

“V začetku mojega mandata je imelo društvo kar nekaj sredstev, ki so jih prispevala takrat še močna lokalna podjetja. Takoj smo začeli z obnovo koče na Snežniku: zamenjali smo štedilnik in opremo v kuhinji, notranja vrata, prenovili električno in vodno napeljavo, postavili sončno elektrarno," pove predsednica.

Pri tem imata velike zasluge tudi zakonca Janja in Slavko Škoberne, ki zadnjih deset let skrbita za kočo in planince na 1796 metrov visokem Snežniku, junija pa se bosta od nje poslovila. “Družina Škoberne je paradni konj našega društva in zelo težko jih bo nadomestiti,” s pohvalami ne skopari Darinka Dekleva, ki že išče primerne naslednike: “Želimo nekoga, ki ve, v kaj se spušča.

Poleg tega je koča na Snežniku ena zadnjih, ki se oskrbuje na ramenih. Od vžigalice do cementa, vse je potrebno prinesti na vrh na ramenih.”

Obisk planincev z vsega sveta

To najbolj vesta Škobernetova, ki ju obiskovalci Snežnika pohvalijo kot zelo dobra gostitelja. “Snežnik še posebej v lepem vremenu obišče veliko planincev. Decembra smo imeli zaradi lepega vremena nadpovprečno število gostov za ta čas,” pove Škoberne. Poleg domačinov iz bistriške, pivške in loške občine, ki jih je največ in so stalni obiskovalci, prihajajo tudi iz drugih koncev Slovenije. Med tujimi planinci jih je veliko iz Kvarnerja in Istre, veliko je tudi zamejcev iz Italije, poleti pa turistov z vseh koncev sveta: “Gostili smo že Indonezijce, Pakistance, Indijce, Američane, Kanadčane, Južnoameričane in druge," našteje Škoberne.

Koča na Snežniku nudi 28 ležišč, a ima dokaj malo nočitev. “Presenetil pa me je lanski avgust, ko smo imeli več nočitev kot prej nekaj let skupaj," pove Škoberne.

Fotografsko povabilo v gore

Zakaj je Snežnik tako priljubljen, nazorno prikazuje fotografska razstava Pogovori z goro avtorja Iztoka Snoja, ki je do 1. februarja na ogled v galeriji Doma na Vidmu. “Snežnik me je preprosto prevzel s svojo širino. Šele po kakšnem 15. obisku sem spoznal, kakšne možnosti za doživetja ponuja. Zato sem vzel v roke fotoaparat, papir in svinčnik in si začel beležiti vtise. S fotografijami želim v ljudeh zbuditi toplino in povabilo, da gredo v gore in na sploh v čudovito naravo, ki nas obdaja," je pojasnil Snoj, ljubitelj pohodništva in avtor številnih prispevkov v reviji Gore in ljudje. K razstavi ga je spodbudil prav Škoberne.

“Ko sem prvič videl njegove fotografije, sem mu zavidal, saj sem bil večkrat na Snežniku, pa sem veliko stvari spregledal," pa je Snojeve fotografije komentiral fotograf Stojan Spetič.

KATJA KIRN VODOPIVEC  

16.01.2016
Že 110 let se pogovarjajo z goro


110-letnico Planinskega društva Snežnik, ki ga vodi Darinka Dekleva (prva z leve) bodo počastili z vrsto dogodkov, za uvod so pripravili razstavo fotografij Iztoka Snoja (v sredini) o Snežniku.



Primorske novice
, 16.01.2017 - 1. stran

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti