Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jodlanje

Freeapproved - Anže Čokl: ... v pršiču Avstrije 1. del + 2. del

Svež sneg - še posebej pršič - je najbolj iskana dobrina večine smučarjev.
Letos še toliko bolj, ker v Sloveniji nimamo nikakršne oblike snega. Z izjemo seveda najvišjih vrhov Julijcev, kjer imamo na voljo nekaj betona. Toda kar je dobro za plezanje, je slabo za smučanje. In obratno. V iskanju globokega pršiča smo tako na napoved tokrat leteli daleč na sever, k našim ljubim sosedom.
In našli smo, kar smo iskali ... Mraz in sneg - zaradi izjemno nizkih "polarnih" temperatur tudi prvovrsten pršič, ki skrit pred vetrom in prežečimi očmi večine smučarjev globoko v gozdovih čaka... Na nas. Njam! Komentarji k fotografijam se mi tokrat niso zdeli potrebni. En in isti dolgčas na snegu pač.

Klin se s klinom izbija!
In ~9000 višinskih metrov presmučanega pršiča (za prvi dan na pršiču, ne snegu) se v obliki rahle mlečne kisline v mišicah nog pozdravi tako, da še več smučaš. Nasploh odlično pa se mlečne kisline znebiš tako, da pred smuko s smučmi na nogah in 8 kilogrami fotografske opreme na hrbtu hodiš. Gaženje v pol metra snega in za turno smučarski vzpon popolnoma neprimerna podlaga pa le še poskrbi za zares lepo avanturo ...
Naša zadnja se je znova začela in končala v Avstriji, na območju najintenzivnejših snežnih padavin, previdno izbrana glede na smer vetra, da bi sneg ostal rahel in puhast. Kakopak ne, saj je padal pri nizkih temperaturah, na izhodišču pred hojo pa je bilo prav tako svežih -16ºC garancija za smučarske užitke. Ostalo pa ... dolgčas: dobra družba Deana in Primoža, sončen dan, mrzel in rahel sneg ter božanski razgledi.
In nekaj fotografij, ki sva jih prispevala Primož Blaha in moji prsti.

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ SMU Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti