Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Pričakujejo množičen obisk

  06.01.2017


Gorenjski glas:
10.01.2015: Dražgoše pričakujejo množičen obisk
10.01.2014: Dražgoše bodo prijazen gostitelj
12.01.2013: Pripravljeni na velik obisk
07.01.2012: Dražgoše pričakujejo množičen obisk

 

sobota, 7. januar 2017, ob 10:28, Uredništvo G-L, ogledov: 573

Gorenjski glas - Jože Košnjek: Zaradi mrzlega vremena naj bodo obiskovalci Dražgoš primerno oblečeni in opremljeni. Vas je pripravljena na množičen obisk.

V nedeljo, 8. januarja, bo med 11. in 14. uro popolna zapora ceste Lipnica-Kropa-Rudno na odseku med odcepom za Lajše in Rudnim. Obvoz bo po cesti Selca-Lajše. Občasno bo zaprta tudi krajevna cesta Kališe-Dražgoše.

Kranj - Na včerajšnji tradicionalni konferenci za novinarje je predsednik organizacijskega komiteja prireditve mag. Drago Štefe sporočil, da je vse pripravljeno na prireditev, ki bo letos jubilejna. Mineva 75 let od bitke, pri raziskavi katere tudi nemški zgodovinarji priznavajo, da je bila prvo resno opozorilo Berlinu, da se v Sloveniji nekaj dogaja, in 60 let od organizacije prve prireditve Po stezah partizanske Jelovice.
Obiskovalcem je priporočil, naj bodo v vasi do enajste ure, da bodo lahko brez težav pravočasno pri spomeniku, kjer bo opoldne osrednja svečanost, na kateri bo govornik zgodovinar dr. Martin Premk. Franci Lušina, ki skrbi za priprave v Dražgošah, je povedal, da njegova vas prijazno pozdravlja obiskovalce. Te je prosil, naj upoštevajo navodila policistov in redarjev. Avtobusi naj bodo v vasi najkasneje do pol dvanajstih, ker se kasneje množica že začenja zgrinjati k spomeniku in bi lahko prišlo do nesreče.

V Dražgošah bo v nedeljo sončno, vendar mrzlo, zato se je treba toplo obleči in obuti. Snemanje z droni in podobnimi pripravami bo ta dan v Dražgošah zaradi varnosti obiskovalcev prepovedano.

Tudi letos bo proti Dražgošam krenilo devet organiziranih pohodov. Dva se bosta začela že v soboto pozno zvečer. Nad 35 kilometrov dolg in blizu 10 ur trajajoč pohod Po poti Cankarjevega bataljona se bo letos začel pri domu krajanov na Črnem vrhu. Pohodniki bodo lahko šli do Loga v Poljanski dolini tudi z rednim avtobusom, ki bo odpeljal iz Škofje Loke v soboto ob osmih zvečer.
Jože Stanonik iz PD Škofja Loka je povedal, da je zanimanje za pohod izjemno in da utegne biti število 600 preseženo, kar zahteva od organizatorjev še več napora in skrbi. Dosedanjih 37 pohodov se je udeležilo nad 10.000 ljudi.
Tudi organizatorji 18. nočnega pohoda Železniki-Ratitovec-Dražgoše, ki se bo začel v soboto opolnoči, nimajo skrbi z udeležbo. Lojze Lotrič iz železnikarskega Planinskega društva je povedal, da bo število 200 zanesljivo doseženo. Rekorden je bil pohod leta 2014, ko je pot prehodilo 263 pohodnikov.
Tudi število pohodnikov, ki bodo v nedeljo ob šestih zjutraj krenili iz Bistrice pri Tržiču na 21 kilometrov dolgo hojo do Dražgoš, se bo približalo številu 200. Valentin Klemenčič je povedal, da bo začetek zbiranja pohodnikov ob petih zjutraj in da bo ho j e za dobrih pet ur s tremi postanki.

Organizatorji vseh pohodov bodo do udeležencev strogi pri opremi, katere obvezni del so pohodne palice, čelne svetilke v primem nočne hoje in seveda primerna oprema ter fizična pripravljenost. Poleg pohodnikov, ki bodo šli v nedeljo v Dražgoše iz Soteske, Tuškovega griča, Škofje Loke, Kranja, Čepulj in Krope, bodo tam tudi kolesarji iz Kranja, Škofje Loke, Krope in Selc ter tekači.

Jože Košnjek

eXTReMe Tracker