Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nove smeri

Friko - Jernej Peterlin: ... v Dalmaciji | Jernej Kruder v plezališčih Mimice in Vrulja, Klemen Kejžar in Jaka Šprah pa bolj na jugu

30. december 2016Jernej Kruder je v plezališču Mimice, južno od Omiša, preplezal novo smer Vulkan in jo ocenil z 8b.

V tem plezališču je bil že lani, kjer so skupaj s soplezalci opremili nekaj smeri. Letos je svoj obisk začel s prvim vzponom v smeri Vulkan. Na svoji strani je še sporočil, da je naredil vse gibe v kraljevi liniji, projektu, ki ga je opremil pred letom. Kaj lahko se zgodi, da bomo o novi težki smeri v Dalmaciji poročali že v naslednjih dneh.

Fotografija: Jerenej Kruder med lanskim opremljanjem plezališča; foto: Luka Tambača >

3. januar 2017: Nove smeri v Južni Dalmaciji
Že pred dnevi smo poročali o novi smeri Vulkan (8b) v Mimicah, ki jo je preplezal Jernej Kruder. Po novem letu je v plezališču Vrulja opravil še prvi vzpon v smeri Shit happened (8b).

V tem obdobju sta bil v dalmatinskih plezališčih tudi Klemen Kejžar in Jaka Šprah. Klemen je ponovil smeri Sipar direkt (8b) in Slovenski san (8a+), Jaka pa je v Mimicah preplezal smeri Gusjenica samoubojica (8a) na pogled in Gas gas (8a). Isti dan mu je nekoliko severneje v plezališču Karin uspelo preplezati še smer Dolina miru (8a).

V zadnjih letih je na hrvaškem nastalo kar nekaj novih plezališč, še več pa novih smeri. Največ v bližnji Istri ter na skalnih robovih vzdolž obale južno od Splita.

V dobrem letu je bilo v zgoraj omenjenih plezališčih Mimice in Vrulja preplezanih več kot 15 novih smeri. Lokalni plezalci se zelo trudijo, da bi privabili čim več plezalcev, ki so pripravljeni opremljati nove smeri. Med njimi je bil v zadnjem obdobju tudi Jernej Kruder, ki je poleg tega opravil še lepo število prvih vzponov. Več informacij o plezanju v Dalmaciji lahko pogledate na spletni strani Dalmatia Climbing.
Fotografija: Jernej Kruder v enem izmed projektov v Dalmaciji, foto: Luka Tambača >

...01.2017

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti