Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triglav

Primož Blaha: Nekje je treba začeti in zakaj ne kar na vrhu? Vreme je tudi v novem letu enako, prav tako razmere, ...

... zato sem se odločil za meni še nepoznan pristop na Triglav.

Dan me je dohitel nekje na poti do Luknje, a sonce sem dočakal šele na vrhu Plemenic.
Nič hudega, itak je bilo bolj toplo kot v dolini. Spodnji, najzahtevnejši del Bambergove poti je bil povsem kopen, sneg se pojavi šele na okoli 2100 metrih. Kar je super, saj je od tam naprej strnjena snežna podlaga, tako da ni potrebno nič kaj praskati po skalah. Zelo udobno in brez težav sem nadaljeval do Zahodne triglavske planote. Kot sem pričakoval, sem bil nad potjo in razgledi navdušen. Tudi čas je bil pravi, saj so razmere res ugodne (z ustrezno opremo, se razume!) in seveda ni prav nobene gneče, ki me v kopnih mesecih odbija od takšnih poti. Ravno zato je zdaj morda celo bolj varno.

No, da le ne bi šlo preveč gladko, sem si potem spet malo zakompliciral življenje … Ker sem bil prvič tam, sem spregledal vstop poti proti Triglavski škrbini in sem prečil proti jugu, dokler nisem prišel do naslednje škrbine pod Rjavcem. Tam ni bilo druge kot spust proti Planiki in od tam na Mali Triglav. K sreči sem že navajen na svoje težave z orientacijo in sem se tolažil, da sem vsaj spoznal nov prehod in tudi od Planike gor še nisem hodil. Tam je bil sneg že nekoliko južen, na nekaj delih je kopno, tako da bi bilo najbrž bolje (in bližje!) z zahoda. Pa nič hudega; dan je bil krasen in razgledi daljnosežni.

Sestopil sem do Kredarice, kjer je široko uhojeno in seveda tudi kar veliko obiska. Tista stran mi je bolj domača, tako da sem brez težav sestopil v pravo dolino. Snega zmanjka kakšnih so metrov pod odcepom Tominškove poti, nižje je še nekaj snežišč, zaradi katerih sem se dvakrat preobuval, saj sem prvič prehitro mislil, da ni več snega. Seveda mi je bilo to zelo odveč, ampak trenutno je tudi za nekaj metrov snega nujna polna oprema!

Še zadnji vrhovi so žareli v soncu, ko sem prispel do doline in tako zaključil dobro izkoriščen dan. Čim več takšnih, tam zgoraj ali pa v dolini, vsem v 2017!

02.01.2017
Triglav 1.1.2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti