Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na 10. BOFF

... nagrade filmom iz ZDA | V Bovcu zmagovalni filmi jubilejne izvedbe festivala ...

... plezalska s severa Atlantika in iz džungle, ekološki z Gangesa, za občinstvo pa gorskokolesarski iz Španije. Posebna omemba za Prečkanje Islandije.

Po štirih dneh projekcij se je bovški festival filmov o športu in naravi BOFF (Bovec Outdoor Film Festival) v petek zvečer zaključil s podelitvijo nagrad. Nagrade so osvojili Dodojevo zadovoljstvo (Dodo's Delight) v kategoriji dolgih športnih filmov, Poumaka v kategoriji kratkih športnih filmov in Sveta (ne)sveta reka (Holy (un)Holy River) v kategoriji filmov o naravi in ekologiji.

Vsi trije zmagovalni filmi prihajajo iz ZDA, oba športna sta plezalska, a s povsem kontrastnih lokacij: Dodo's Delight iz serije Reel Rock s podpisom Seana Villanueva-O'Driscolla prikazuje plezalsko odpravo z jadrnico na Grenlandijo in otok Baffin; Poumaka avtorjev Andyja Manna in Keitha Ladzinskega pa spremlja odpravo na stolp v džungli Francoske Polinezije.

Najnovejši film Peta McBrida Holy (un)Holy River pripoveduje zgodbo reke Ganges. McBride je na BOFF-u leta 2013 že osvojil posebno nagrado žirije za film Vodni stolp.
Posebno omembo si je tokrat prislužil film Prečkanje Islandije (Crossing Iceland) pokojnega režiserja Jureta Breceljnika.

Tako je o nagradah in omembi odločila tričlanska žirija v sestavi Zdenka Mihelič, Rožle Bregar in Nejc Solje. Občinstvo pa si je za najljubšega izbralo gorskokolesarski film Not2Bad kanadske produkcije Anthill in avtorja Darcyja Wittenburga, posnet v Španiji.

V štirih večerih projekcij na desetem BOFF-u je bilo na ogled 38 filmov, od teh 16 med športnimi filmi, daljšimi od 15 minut, 12 med športnimi filmi do 15 minut dolžine in 6 v kategoriji narava in ekologija.
Poleg projekcij v osrednjih terminih sta dvorano v Stergulčevi hiši napolnili tudi predavanji Rožleta Bregarja o snemanju filma Zadnji ledeni lovci na Grenlandiji in Roka Rozmana o naravovarstveni akciji Balkan Rivers Tour. Zadnjega dne so v večernem terminu gledalci dostojno zapolnili tudi nekajkrat večjo dvorano v kulturnem domu.

Da je bilo gledanje filmov na velikem platnu drugačno od izkušnje pred domačim zaslonom, so poskrbeli tudi številni avtorji, ki so obiskali Bovec ter radi poklepetali o svojih izdelkih. V petek je bil med zvezdami večera tudi predelani tovornjak, s katerim je mednarodna smučarska druščina Snowmads obredla Srednji vzhod in Vzhodno Evropo.

»Z jubilejno izvedbo festivala smo zadovoljni,« je po zaključku povedal ustanovitelj in direktor festivala Jan Maček. Tudi z dodatnim dnem v večji dvorani je bil obisk dober, med gledalci pa je bilo še več domačinov, ki so vse bolj vtkani v festival, neprecenljiva je tudi podpora občine.

Andrej Dekleva 

BOFF 2017: spored >
 


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti