Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Patagonija 2016 - sporočila

V tujih gorah: VTG | VTG 2016 |
G-L (24.12.16): Danes odhaja Patagonija 2016


 

torek, 10. januar 2017, ob 13:08, Franci Savenc, ogledov: 1024

Matej Balažic, Blaž Gladek in Marjan Kozole so v Argentino krenili 24. decembra
2. sporočilo (09.01.17): prve tri poskuse zaključilo prehitro poslabšanje vremena

09.01.2017: Po tridnevnem počitku po prihodu v Chalten smo se na dokaj optimistično vremensko napoved znova odpravili proti Pasu Superior z namenom, da vstopimo v Hudičevo zajedo.
Že na dostopu nas je presetil nenapovedan sneg, ki se je čez noč še dodatno okrepil. Zjutraj nas je pogled na popolnoma zasnežene stene prisilil v umik nazaj v dolino, kamor smo odnesli tudi vso opremo.

Dva dni pozneje se odpravimo pod Cerro Torre (kamp Niponino), ker je napovedano 30-urno vremensko okno. Vstopimo v smer Rubia y Azul v Media Luni, vendar nas že v prvem raztežaju presnetijo zasnežene in mokre poči, tako da smo obrnili in se vrnili v kamp.
Ponoči vstopimo v rampo, ki vodi proti Avstrijskemu sedlu, kjer imamo namen splezati na vrh Aquille De'S. Zopet je fronta za 15 ur prehitela vremensko napoved z močnim vetrom in sneženjem, zato smo na polovici obrnili in se vrnili v dolino, kjer zopet čakamo na boljše čase (vreme).
Lp, Marjan, Blaž, Matej


G-L (05.01.17): Patagonija 2016 - fotoreportaža


1. spopročilo (30.12.16): ogled razmer, na Paso Superior
Do Chaltena smo po dveh dneh prispeli brez težav. Po ogledu vremenske napovedi smo spakirali opremo. S težkimi nahrbtniki smo se odpravili proti sedlu Paso Superior. Pot čez slikovito in vetrovno patagonsko pokrajino nam je vzela ves dan hoje. Na sedlu nas je ponoči presenetil močan veter, zato smo načrtovano plezalno turo zamenjali za ogled razmer v steni Fitz Roya. Na sedlu smo pustili večino opreme, nato pa se pred poslabšanjem vremena odpravili v Chalten, kjer trenutno čakamo na novo vremensko okno.

Vsem skupaj v Sloveniji želimo srečno, zdravo in uspešno novo leto 2017!
Lp, Matej, Marjan, Blaž
Vir: PZS.si

 

Oznake: ALP, VTG
eXTReMe Tracker