Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Svetovno znana razglednica

image1Večer v nedeljo, Potepanja - Jurij Pivka: Bled je svetovno znana razglednica. Gorenjska in Julijske Alpe, šesti dan potepanja po Sloveniji

Kar časovno in tudi sicer zahteven podvig, a bo šlo.
Ogled Gorenjske pričnemo v Kranju, sledil bo ogled starega dela Škofje Loke, nato pa se bomo po avtocesti peljali do Bleda. Nato preprosto moramo videti tudi Bohinjsko jezero, ki je eno najlepših jezer v Alpah. Za konec pa še večerni sprehod po Kranjski Gori. Tole pa bo kar težka naloga. Cela Gorenjska v enem dnevu? A bo šlo. Najprej si bomo ogledali dva urbana bisera, to sta Kranj in Škofja Loka, nato bo sledil ogled Bleda z Blejskim jezerom, za konec pa še Kranjska Gora s svojo mogočno okolico gora.
Gorenjska je naša najbolj gorata pokrajina. Leži ob zgornjem delu Save severno in severozahodno od Ljubljane. Na zahodu jo omejuje Soča, na severu Ponce in Savinja na vzhodu, na jugu pa je Ljubljanska kotlina. Gre za najbolj gorat del Slovenije in obsega pogorja Karavank, kamniški del Kamniško-Savinjskih Alp in vzhodni del Julijskih Alp. Največji mesti Gorenjske sta Kranj in Jesenice, med najlepše kraje pa sodi Škofja Loka, ki ima eno najbolj ohranjenih srednjeveških mestnih jeder.

Kranj
Kranj je četrto slovensko mesto po velikosti in največje na Gorenjskem. Ob tem je tudi gospodarsko in kulturno središče regije. Zgodovinsko se je Kranj začel razvijati ob sotočju rek Save in Kokre. Ime Creina se prvič zapiše leta 1060 v briksenških tradicijskih listinah. Staro mestno jedro je bogato s kulturnozgodovinskimi znamenitostmi in kar kliče po sprehodu skozi ozke ulice srednjeveškega jedra. Od leta 1983 je zaščiteno kot kulturni spomenik. Tudi okolica Kranja je polna naravnih lepot in kulturnih znamenitosti, veliko je tudi možnosti za izletništvo, saj je veliko pohodniških in kolesarskih poti.

Škofja Loka
Naselje leži ob sotočju Poljanske in Selške Sore. Mestu so največji pečat dali freisinški škofi, ki so tukaj vladali skoraj 830 let. Staro mestno jedro ima številne znamenitostmi, nad mestom pa stoji čudovit Loški grad, zgrajen pred letom 1202. Škofja Loka velja za najlepše ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji. Okoli mesta je veliko neokrnjene narave, kar daje mestu še dodaten čar in razlog za njegov obisk.

image1Bled in Blejsko jezero
Bled je mesto, ki leži tik ob Blejskem jezeru in je verjetno eno najlepših in najbolj poznanih turističnih krajev Gorenjske in celotne Slovenije. Leži na vzhodnem vznožju Julijskih Alp, na višini 504 metrov. Današnji Bled je nastal iz več vasi, ki so se sčasoma razširile in združile v večje naselje. Naselje je dobilo podobo mesta sredi 19. stoletja, uradno je Bled pridobil status mesta leta 1960. Med največje kulturne znamenitosti sodita Blejski grad in otok na jezeru.Blejski grad stoji na strmem pobočju 139 metrov visoko nad jezerom. Zgodovina tega gradu sega do leta 1000 in grad, vsaj po pisnih virih, velja za najstarejši grad na Slovenskem. Podoba tega gradu nad jezerom z otokom in cerkvijo je najbolj znana znamenitost Bleda in morda tudi Slovenije. Tik ob mestu je eno najlepših alpskih jezer Evrope. Dolgo je 2,12 kilometra in široko od pol do enega kilometra. Posebnost jezerca je otok, na katerem so sledovi zgodnje poselitve. Na njem stoji cerkev, posvečena Mariji. Bled je bil že na začetku 20. stoletja najlepše zdravilišče tedanjega avstro-ogrskega cesarstva. Po drugi svetovni vojni je bila tu ena najlepših protokolarnih rezidenc Jugoslavije, Vila Bled. Tudi danes je Bled s svojo okolico, polno naravnih znamenitosti, možnosti za sprostitev in šport, ena najpomembnejših turističnih destinacij v Sloveniji.

image2Bohinjsko jezero
Gre za največje stalno jezero v Sloveniji, od njega je večje le presihajoče Cerkniško jezero. Jezero je ledeniškega in delno tektonskega nastanka. To pomeni, da je jezerska kotanja nastala z umikom ledenikov po koncu zadnje ledene dobe. Jezero se polni iz več virov voda, njegov največji pa je Savica. Površina celotnega jezera je 3,3 kilometra, dolgo je več kot 4 kilometre, široko kilometer in globoko tudi do 44,5 metra. Bohinjsko jezero je bilo leta 1981 vključeno v območje Triglavskega narodnega parka, tako da je v celoti zaščiteno območje. Voda jezera je izredno bistra in poleti je tukaj veliko kopalcev. Okoli jezera je urejena tudi sprehajalna pot, ki traja približno dve uri.

image3Kranjska Gora in Špikova skupina
Pogled na Špik iz Gozda Martuljka ali Srednjega Vrha je gotovo eden od lepših v Julijcih. Pred nami se odpre širok greben vrhov vse od Široke peči, Oltarja, Ponc in Špika. Celotno območje je bilo zavarovano že leta 1949 kot naravni rezervat, nato leta 1981 še vključeno v Triglavski narodni park. Vrhovi Špikove skupine so med težjimi v Julijcih in so tako manj obiskani tudi poleti. Čudovit svet pa se nam odpre pod Špikovo skupino, kjer sta dva slapova: Spodnji in Zgornji Martuljkov slap. Slikovita je že sama ozka soteska, ki vodi do spodnjega slapu. Kristalno čista voda in več deset metrov visoke stene soteske nas vodijo vse do prvega slapu, ki pada 29 metrov globoko. Zgornji slap ima manj vode, a ker leži tik pod mogočno steno Špik, deluje prav veličastno. Le dober kilometer naprej od Martuljka leži Kranjska Gora, ki je najpomembnejše turistično in zimskošportno središče v zgornjem delu Savske doline. Vse okoli vaškega jedra leži turistični del naselja s hoteli, rekreacijskimi objekti, trgovinami in žičnicami ter smučarskimi progami in omrežjem kolesarskih ter pešpoti. V Kranjski Gori je tudi več pomembnih mednarodnih tekmovanj v smučanju, v Planici so smučarski skoki.

Jurij Pivka

Fotografije, Založba Roman:
(1) Blejski vintgar
(2) Bohinjsko jezero
(3) Zadnja Trenta


TRIGLAVSKI NARODNI PARK
Za večino Slovencev je Gorenjska povezana s Triglavom in Triglavskim narodnim parkom, pa z Bledom in Bohinjskim jezerom. Zagotovo je Triglav, najvišja gora Slovenije s svojimi 2864 metri, eden od osrednjih simbolov Slovenije, imamo ga tudi v državnem grbu. Osrednji del Gorenjske in to, kar jo najbolj zaznamuje, so Julijske Alpe s Triglavskim narodnim parkom, ki je naš edini narodni park. Triglavski narodni park (TNP) obsega kar 838 kvadratnih kilometrov. Meji na Italijo in Avstrijo ter zavzema štiri odstotke celotnega slovenskega ozemlja. To je največje zavarovano območje v Sloveniji, kjer velja poseben naravovarstveni režim z omejeno možnostjo gradnje turistične infrastrukture. Vse s ciljem, da bi v parku ohranili čim bolj neokrnjeno naravo. Celoten park spada med najstarejše evropske parke. Najprej so ga zavarovali leta 1924, ko so ustanovili Alpski varstveni park. V Triglavski narodni park so ga uradno preimenovali leta 1961, vendar je tedaj obsegal le bližnjo okolico Triglava in doline Triglavskih jezer, širši obseg je dobil leta 1981.

Vecer.si 25.12.2016
Bled je svetovno znana razglednica

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti