Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Triglavsko smučišče

TK Gora/Razmere - Jaka Ortar: Krma - Kredarica ... Kredarica-Žleb-Krma

Krma-Kredarica
Kredarica-Snežna konta-Triglavski Vogel-Planika-okoli Rjavca-Glava v Zaplanji-čez Rjavec-Planika-proti Krmi-Kredarica
Kredarica-Žleb-Krma

Z Duškotom sva 3 dni iskala sneg okoli Triglava. V sredo zjutraj iz Krme; nad Prgarco tu in tam stopiš na sneg, pod Vrhom Snežne konte pa se prične strnjena snežna odeja. Sneg je bil pomrznjen, a za peš hojo zelo ok. Na 2200 m sva na letni poti obula smuči; srenači so bistveno olajšali vzpon po pomrznjeni podlagi. Poznopopoldanski vzpon na Triglav je bil super, trdo, stopnice in shojene police, večina varoval je zunaj.

V četrtek sva nameravala odsmučati mimo ledenika v Kotel, vendar sva že po nekaj metrih spusta s Kredarice proti Malemu Triglavu ugotovila, da je najin načrt neizvedljiv - sneg je bil izjemno trd, bleščeče poledenel, abručanje komajda nadzorovano. Zato sva s sedla med Kredarico in M. Triglavom raje odsmučala po strmem južnem pobočju Kredarice v Snežno konto. Sneg je tam že predelan, srenec, vendar je bil zaradi zgodnje ure še povsem pomrznjen, k sreči ne pregrob za spust. Pravzaprav je bil, če odmislim izpostavljenost (skale so že zunaj!), ta del odličen. Preko skalne stopnje sta vodila dva ozka snežna jezika.

Iz Snežne konte sva se vzpela na Triglavski Vogel, po ozkih snežnih jezikih sestopila cca. 15 m proti Planiki in odsmučala po JJZ vesinah v smeri letne poti Planika - M. Triglav do koče. Strmejši odsek je bil komajda še neprekinjeno zasnežen, sneg rahlo ojužen. S Planike sva nadaljevala v smeri letne poti proti Doliču, odjenjan srenec se je končal le malo pred zajlami. Tam čez peš (kopno), nato pa z derezami po pomrznjeni podlagi naravnost proti Glavi v Zaplanji. Na vzpon s smučmi zaradi trde podlega nisva niti pomislila. Vrh Glave je bil bleščeče poledenel, k sreči pa je bilo njegovo JV pobočje le trdo in ne ledeno. Odsmučala sva naravnost proti jugu v dno krnice na ~2200 m. Snežni prehod prek strmih vesin je bil udobno širok in sneg super ojužen, pravi spomladanski srenec, le nekoliko grob (razgiban) je bil. Potem spet na kremplje in naravnost na Zlodejevo škrbino (prehod z Ledin proti Zaplanji prek grebena Rjavca); sama flanka do žleba je bila gladka in odjenjana, žleb pomrznjen, na drugi strani proti Ledinam pa prav tako pomrznjeno (SV pobočje), zato sva čez strmejši del sestopila peš, niže pa kljub trdi podlagi oddrsala proti Planiki. Snežna povezava naju je vodila v dolinico severno od koče, za širino smuči ozek (leden) prehod je omogočil nadaljevanje do snežišča pod Triglavskim Voglom, ki pa je obrnjeno proti vzhodu in je bilo že v senci, zelo trdo. Prehod čez skalno stopnjo sem našel bolj proti levi, kjer je vsaj dopoldne sijalo sonce in so robniki kar prijeli, na ~2150 m sem prišel do poti Konjsko sedlo - Kredarica. Spet na kremplje in peš na Kredarico.

Nabralo se je ~1100 m smučanja večinoma v zgodnjejutranjih spomladanskih razmerah (preden konkretno odjenja). Čez dan se je sneg prijetno omehčal le na 35+° strmih JV-J-JZ pobočjih.

Današnje jutro smo začinili z obiskom Ivačičeve jame, nato pa sva dopoldne odsmučala s Kredarice v območju zimskega pristopa do konca Žleba, ~2150 m. Sneg je bil na prisojnih (JV) pobočjih prijetno omehčan, drugod pa peklensko trd in praktično nesmučljiv.

Trenutno se da nadzorovano smučati le na najbolj osončenih pobočjih, drugod je obupno trdo. Problem pa je, da so najbolj osončena pobočja tudi precej strma z izpostavljenimi odseki nad/med kopnimi skalami. Skritih skalnih min ni bilo.
Do odjuge ali konkretnih snežnih padavin odsvetujem.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti