Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zmagovalec

Gorenjski glas - Jeseniške novice: ... evropskega pokala petnajstletni Luka Potočar

Petnajstletni Luka Potočar z Jesenic, član Plezalnega odseka Radovljica, je bil letos poleg zmage v evropskem pokalu v težavnostnem športnem plezanju še četrti na svetovnem prvenstvu v isti disciplini.

Kaj je bil glavni razlog, da si se odločil za športno plezanje?
"Šest let sem paralelno, poleg športnega plezanja, treniral še odbojko. Za oboje je zmanjkalo časa, zato sem se usmeril v športno plezanje. To se mi zdi zanimivo, saj imam rad adrenalinske športe. V športnem plezanju sem sedaj prisoten deset let."

Na Jesenicah prav tako obstaja športnoplezalni odsek. Kako to, da si se odločil za Radovljico?
"Na Jesenicah sem bil do leta 2014. Treniral sem pri Tjaši Kosič, na začetku pa pri Poloni Kobentar in Jaku Štefanu. Za Radovljico sem se odločil, ker imajo boljše pogoje. Začelo se je s tem, ko sem poleti v Radovljico hodil na treninge, saj se v času počitnic na Jesenicah ne trenira. V radovljiškem športnoplezalnem odseku so me povabili, da se jim pridružim, in odločil sem se za ta korak. Prav pogoji, ki jih imamo v Podvinu, so bili eden od glavnih razlogov, da sem se odločil za prestop. V Radovljici delam pod vodstvom Domna Švaba."

Koliko treninga opraviš tedensko?
"Treninge imamo štirikrat ali petkrat tedensko. Ob tem so tu še reprezentančni treningi. Treningi v klubu trajajo dve uri in pol, reprezentančni treningi pa tri ure. Ob koncih tedna so po večini tekmovanja."

Omenil si reprezentanco. Od kdaj si njen član?
"Član reprezentance sem od lanskega leta."

Kako si videl leto 2016 z vidika športnega plezanja?
"To leto je zagotovo najboljše v moji dosedanji karieri. Zmagal sem na tekmi za mladinski evropski pokal in bil v seštevku dveh tekem tudi zmagovalec evropskega pokala. Pika na i je bilo četrto mesto na mladinskem svetovnem prvenstvu na Kitajskem. Obe uvrstitvi sem dosegel v težavnostnem plezanju."

Kateri rezultat ima zate večjo težo?
"Brez razmišljanja bi na prvo mesto postavil četrto mesto na Kitajskem. Konkurenca je bila res močna, saj je nastopilo šestdeset najboljših mladinskih plezalcev iz celega sveta."

Kje si po tvojem zapravil medaljo?
"V kvalifikacijah, kjer nisem bil 100-odstoten. Žal je to na koncu odločalo, saj smo v finalu, kamor se naj se uvrstilo prvih pet, vsi prišli do vrha. V kvalifikacijah sem imel od te peterice četrto preplezano višino. Dobra šola za drugič."

Čemu daješ na treningu največji poudarek?
"Skušam delati čim manj nepotrebnih napak, dati vse od sebe. Na to drugo me trener še posebej opozarja."

Kaj so tvoje prednosti?
"Dobri pogoji v Radovljici oziroma v Podvinu in dober trener. Vse to skušam čim bolj obrniti v svojo korist."

Težavnostno plezanje, hitrostno plezanje, balvani. Kaj ti najbolj ustreza in zakaj?
"Najbolj uživam v težavnostnem plezanju. Balvani so mi zanimivi in vse več jih treniram. Hitrostnemu plezanju pa ne posvečam velike pozornosti, saj pri nas tudi ni stene za dober trening te discipline. Včasih to disciplino treniramo v Avstriji."

Plezanje v skalah?
"Poleti opravimo kakšen trening v skalah. Sam sicer nisem preveč navdušen za plezanje v skali, a kakšen tak trening zagotovo ni odveč."

Kakšne cilje si si postavil v plezanju?
"Skušal bom še nadgraditi svoje rezultate in uspehe na vseh nivojih tekmovanja. Dobro se zavedam, da mi bo to uspelo le z vloženim trudom in dobro opravljenimi treningi."

MATJAŽ KLEMENC 

 

Jeseniške novice
  23.12.2016
Zmagovalec evropskega pokala

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti