Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Danes odhaja

na pot tričlanska alpinistična odprava Patagonija 2016 (24.12.16 - 05.02.17)


Matej Balažic
(AO TAM Maribor) je član SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance. Leta 2014 se je udeležil odprave na Aljasko in dosegel vrh Denalija po zgornjem delu West Riba.

Blaž Gladek (AO Kamnik) je bil udeleženec odprav v Kirgizijo (2014), kjer je med vzponom na sedemtisočak Han Tengri dosegel višino 6700 m (obrnil zaradi omrzlin), in v Yosemite (2015), kjer je preplezal več smeri. 

Marjan Kozole (AK Vertikala) pleza že deset let, je alpinistični inštruktor, ima ogromno preplezanih smeri v hribih v Sloveniji in tujini, to pa bo njegova prva odprava.

Manca Čujež se je pogovarjala z vodjo odprave Matejem Balažicem.

S kakšnimi cilji odhajate v Patagonijo? Katere vzpone načrtujete za aklimatizacijo?
Na odpravo se odpravljamo z željo po čim več plezanju. Nismo osredotočeni na točno določeni cilj, saj si lahko potem kar hitro razočaran, tako da se bomo prepustili toku dogodkov, si pa res želimo, da bi čim več plezali v granitu.
Hudičeva zajeda, arhiv Krišelj-KrajncŽelja je ponovitev Hudičeve zajede v Fitz Royu, ampak pustimo času čas. Patagonija je ogromno območje z veliko hribi in dobrimi smermi, mogoče pa se najde še kakšna nepreplezana ...

Zakaj so vas pritegnile te prevetrene gore?
To območje nas je pritegnilo predvsem zaradi svoje lepote gora in odlične kakovosti skale za plezanje.

Kako so potekale vaše priprave na odpravo?
Priprave na odpravo so potekale predvsem s skupnim plezanjem vse leto. Skupaj smo preplezali kar nekaj smeri v naših hribih, trenirali v plezališčih ...

Vsi boste v Patagoniji plezali prvič. Katere izkušnje preteklih vzponov vam bodo prišle najbolj prav?
Res se v Patagonijo odpravljamo prvič. Nekaj izkušenj nam bo zagotovo prišlo prav s taborov za perspektivne alpiniste, ko smo plezali v granitu. Drugače pa hribi kot hribi, stvar moreš vzeti resno od začetka do konca, da se na koncu srečno izide.

23.12.2016 11.00


G-L: odprave vse | VTG 2016 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti