Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 22.12.16

Primorski dnevnik: Spominski pohod na Javornik - Novoletni Medvedjak - Spominski pohod Dražgoše 2017 - Tura na Debelo peč

Spominski pohod na Javornik

V soboto, 10. decembra, so se tudi člani SPDT udeležili 38. pohoda na Javornik, v spomin na sedeminštirideset borcev Gradnikove Brigade, ki so na tem območju, 23. decembra 1943, padli v boju z okupatorjem. SPDT-ejevci so se na pohod podali z društvenim kombijem z avtomobilom. Peljali so se do Šajsne Ravni nad Črnim Vrhom in se po položni stezi napotili proti vrhu Javornika. Poudariti je treba, da so se letos že tretje leto zapored vzpenjali proti vrhu Javornika v kopnih razmerah. V prekrasnem vremenu so z vrha, oziroma z vrha lesenega stolpa, ki je postavljen na vrhu, občudovali prelep razgled. Slednji se odpira skoraj čez vso Slovenijo, od Tržaškega zaliva mimo furlanske nižine in Matajurja pa do Krna in Triglava preko Karavank in Kamniško Savinjskih Alp naprej do Zasavskega hribovja pa do Snežnika in spet proti Jadranu. Po krajšem postanku na vrhu so se planinci spustili do Pirnatove koče in se po isti poti vrnili do izhodišča. Prijetnemu pohodu je sledilo še pozno kosilo in povratek v Trst.

Novoletni Medvedjak

Iskreno novoletno voščilo, ki siga planinci in ljubitelji gora izrečejo na osvojenem vrhu, je za planinca najlepše voščilo in dobra popotnica za novo sezono, ne glede na to ali gre za vzpon na prestižno goro ali na nezahteven vrh. V ta namen si je Slovensko planinsko društvo Trst pred osemindvajsetimi leti zamislilo prijeten novoletni pohod z vzponom na lahko dosegljivi, a izredno razgledni Medvedjak. Zamisel se je takoj prijela in Novoletni pohod je postal stalnica v društvenem delovanju. Izvedli smo ga ob vsakem vremenu. Vrh Medvedjaka smo osvajali v dežju, v megli in strupenem mrazu, v snegu pa tudi v prijetnem, sončnem vremenu in vedno smo se vračali zadovoljni in s prijetnimi občutki.
Društvo se tudi letos ne bo izneverilo tradiciji. Pohodniki se bodo zbrali v nedeljo, 1. januarja 2017, ob 14.00 uri na Poklonu pri restavraciji Furlan na Repentabru, od tod se bodo skupaj podali proti vrhu Medvedjaka, kjer si bodo voščili in nazdravili novemu letu.

Spominski pohod Dražgoše 2017

38. spominski pohod v Dražgoše »Po poti Cankarjevega bataljona«, ki ga organizira PD Nova Gorica, se bo odvijal 8. in 9. januarja 2017.
Udeležencem pohoda, ki prihajajo iz vse Slovenije, se bodo pridružili tudi člani Slovenskega planinskega društva Trst. Slednji bodo odpotovali v nedeljo, 8. januarja, z vlakom ob 5.20 iz Nove Gorice in se iz Soteske povzpeli čez Jelovico do Dražgoš, kjer bo zaključna proslava.
Iz organizacijskih razlogov vabimo vse, ki se želijo udeležiti pohoda, na sestanek, ki bo v sredo, 28. decembra 2016, v baru Prosvetnega društva Tabor na Opčinah, ob 19.00 uri.

Tura na Debelo peč

V nedeljo, 4. decembra, se je šest planincev SPD Trst podalo na zimsko turo na Debelo peč. Zgodaj, še v trdi temi, so štartali iz Bazovice in se peljali mimo Bleda na Pokljuko do parkirišča pri Rupah, kjer je termometer kazal -8, snega pa je bilo bolj malo. Na hitro so se obuli gojzarje in ubrali pot pod noge po široki poti po pokljuškem gozdu proti Blejski koči na Lipanci. Stopali so zložno in v uri dospeli do koče. Sonce je prijetno grelo gole macesne in ne da bi se ustavili so pohodniki nadaljevali pot po nekoliko bolj strmi stezi do sedla. Tu se jim je odprl pogled proti najvišjim vrhom Julijskih Alp. Steza do vrha Debele peči (2014 m), do koder so hodili uro in pol, je tako lepo speljana, da še vedeli niso, kdaj so prišli na vrh. Na vrhu se jim ni mudilo, oči so se napajale lepot vrhov Julijskih Alp, Karavank, tja do Kamniških vrhov. Triglav, oblečen v belo obleko, jim je bil kot na dlani. Vidni sta bili dolina Vrat in Krma, samo ravnina proti Ljubljani je bila pokrita z oblaki. To lepoto je bilo težko zapustiti in složno so odločili, da podaljšajo turo še na dva sosednja vrhova, na Brdo in Lipanski vrh. Tudi na teh vrhovih so uživali v razgledih in po krožni poti so se vrnili do koče, kjer so se okrepčali pred sestopom do parkirišča. Obvezen je bil tudi postanek v slaščičarni za nakup blejskih kremnih rezin in v pristni gorenjski gostilni na zasluženi večerji.

22.12.2016

Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti