Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Veliki črni kot

AO Radovljica - Jurij Hladnik: prejšnji četrtek [15.12.2016] sva se z Borutom Demšarjem podala v Škrlatico pogledat te fenomenalne razmere, o katerih vsi poročajo. 

Namenjena sva bila v Škripaško smer, ...
 
[Spominska smer Brede Rinaldo in Janje Krivic glede na shemo >

... a so se zadeve drugače obrnile in sva nazadnje opravila verjetno prvo zimsko ponovitev Črnega kota. Plezarija je bila za moje pojme kar težavna, fizično in psihično, vendar vredna obiska.

Opis: Kjer se Škripaška odcepi proti desni, plezaš naravnost najprej čez strm ledni skok (ca. 85°, 20 m), za tem slediš položnejši grapi pod naslednji strmejši ledni odstavek (ca. 70°- 85°) in splezaš desno mimo previsa na položnejše snežišče. Tu se ponujata dve možnosti: levi in desni graben. Izbereš levega: Na začetku strmejši skok, ki ga preplezaš z desne proti levi.
Naprej do manjšega krušljivega previsa (varovališče) in pod njim desno v položnejši graben do strme zajede (varovališče urediš tik pod njo).
Splezaš zajedo (90°), ki se prevesi v položnejšo zajedo (varovališče). Lažji raztežaj bolj ali manj naravnost do varovališča pod previsi na levi. Prestopiš v desni graben in čez skok (90°, 3 m) v položnejši svet.
Pod njim proti levi v kopen previsen kamin (V-) in nad njim na snežišče. Sledi položnejši raztežaj po grabnu na desni (60–70°) do varovališča na snežišču pod izrazito zajedo (skalni rogelj). Po snežišču naravnost navzgor do kopne strme zajede (IV+), ki se nato položi in nas v nekaj metrih privede na rob stene. Od tu še levo po razu na vrh skalnega stebra.

Sestop: S tremi spusti  z vrvjo (<50 m, skalni roglji) proti levi (gledano navzdol) se spustimo na snežišče, kjer hitro ulovimo planinsko pot na Škrlatico.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti