Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaledje morja

Gorenjski glas - Jelena Justin: Kojnik (802 m) hspace=

Vrh nasproti Slavnika leži v južnem delu Podgorskega krasa. Vzpon, ki nagradi z lepim razgledom ter mirom in tišino.

Ko sem pred leti prvič obiskala Slavnik, me je presenetila razgibana okolica in številni grički in hribčki, ki so se kot valovi dvigovali povsod. Preteklo je nekaj vode in napočil je čas za začetek raziskovanja. Najprej bomo obiskali Kojnik, ki je s svojima 802 metroma nadmorske višine nižji sosed nasproti ležečega Slavnika.

Po primorski avtocesti se zapeljemo proti Kopru in avtocesto zapustimo na izvozu Kozina. V prvem križišču nadaljujemo naravnost oz. po stari cesti proti Kopru. Po nekaj kilometrih zavijemo desno proti Podgorju. Zapeljemo po »deteljici« na drugo stran ceste, ki se povzpne in položi. Vozimo skoraj naravnost, približno sedem kilometrov, ko prečkamo železniško progo in se pripeljemo do vasi Podgorje. Peljemo se skozi vas, ko na desni strani zagledamo športno igrišče in prometni znak P. Zavijemo desno in parkiramo.

Za začetek poti se vrnemo do asfaltirane ceste, zavijemo desno in na koncu športnega igrišča ponovno zavijemo desno, na kar nas opozori tudi lesen smerokaz. Nekaj deset metrov je še asfalta, nato pa sledimo makadamskemu kolovozu. Pot je dobro označena, je pa treba malce pazljivosti na razpotjih. Sledi del mimo ograjenega pašnika za ovce, kjer sta tudi dva kraška ovčarja, ki opravljata svoje delo. Če imamo s seboj psa, svetujem, da je na povodcu.

Na koncu pašnika je razpotje, kjer zavijemo levo in pot se začne zmerno vzpenjati. Zmeren vzpon hitro pridobiva višino. Poteka skozi gozd, zato razgleda ni nobenega; pot pa prijetna in nenaporna. Sledi del, kjer gozd zamenjajo posamezni borovci in grmovje brinja. V tem delu imamo tudi prvič razgled na Tržaški in Koprski zaliv ter na sosednji Slavnik. V nekaj okljukih smo hitro spet v gozdu, ki mu sledi kratka čistina, ki nas prečno pripelje so mehkega borovega gozdička, na koncu katerega dosežemo vrh.

Na vrhu je vpisna skrinjica in smerne table proti Slavniku, Žbevnici in Rižani. Zanimiv, meni neznan svet, ki le čaka, da ga raziščem.

Kojnik s svojima 802 metroma nadmorske višine nudi lep razgled na sosednji Slavnik, slovensko primorje in Tržaški zaliv. Če pogledamo proti jugu, proti hrvaški meji, pa je pred nami greben vse tja do Lipnika, Goliča, Kavčiča in Žbevnice. Precej poti nas še čaka!

Z vrha sestopimo po poti vzpona in spet pozornost namenimo kraškima ovčarjema, ki vestno in lahko tudi glasno opravljata svoje delo.

Nadmorska višina: 802 m
Višinska razlika: 285 m
Trajanje: 1 ura in 45 minut
Zahtevnost: 1 / 5

  14.12.2016


Kojnik v ospredju, do vznožja pa vodi makadamska pot.
Foto: Jelena Justin


Travnato pobočje, kjer se odpirajo razglasi. / Foto: Jelena Justin


Vrh Kojnika s smerokazom in Slavnikom v ozadju / Foto: Jelena Justin

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti