Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Inšpektorica

Dnevnik - Tomaž Klipšteter: ... na podlagi fotografij na facebooku opozorila gorskega kolesarja

Ker je posnetke s svoje gorske kolesarske ture objavil na svetovnem spletu, se je Tržičan znašel v inšpekcijskem postopku. Inšpektorica za okolje in prostor mu je zaradi nedovoljene vožnje v naravnem okolju izrekla opozorilo.

Jernej Šarkan iz Tržiča je debelo pogledal, ko je prejšnji teden domov prejel modro kuverto celjske območne enote inšpektorata za okolje in prostor. Še bolj se je začudil, ko je prebral dopis. Dobil je namreč opozorilo zaradi kršitve zakona o ohranjanju narave. Inšpektorica Andreja Vidali je Tržičanu izrekla opomin, ker je kršil zakon o ohranjanju narave s tem, ko se je v naravnem okolju, po planinski poti pod obronki Vrtače v Karavankah, vozil z gorskim kolesom. To je v Sloveniji namreč prepovedano.

Kako je inšpektorica izvedela za Gorenjčev kolesarski podvig? Na facebooku je videla Šarkanovo objavo z dne 3. decembra. V skupini Hribolazec je delil fotografije, kako se je s svojim gorskim kolesom vzpenjal proti 2181 metrov visokem vrhu v Karavankah. »Težko za gor, fino za dol,« je komentiral svoj izlet. Čisto do vrha se ni vzpel, nam je povedal, temveč zgolj do razgledne točke, kjer se pot razcepi proti Stolu ali Srednjemu vrhu.

Milostna inšpektorica

Izkazalo se je, da je bil njegov hribovski podvig nezakonit. Slovenska zakonodaja zelo omejuje vožnjo z gorskimi kolesi. Prepovedana je po vseh tistih planinskih poteh, ki ne potekajo po poljskih poteh in gozdnih prometnicah. Izjema so tiste poti, po katerih je vožnjo s kolesi izrecno dovolil minister, pristojen za šport. »Po določilih 28.d člena zakona o ohranjanju narave je vožnja s kolesi v naravnem okolju dovoljena le po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljalec poti,« ga je podučila še inšpektorica.

Z globo 100 evrov se kaznuje za prekršek vsakdo, ki se vozi s kolesom v naravnem okolju zunaj utrjenih poti ali po poteh, ki niso utrjene, kjer velja prepoved v skladu z zakonom o planinskih poteh. Šarkanu ne bo treba plačati kazni, saj je inšpektorica ocenila, da je opozorilo zadosten ukrep. Če ga bo spet zalotila, kako se s kolesom vozi po planinski poti, pa bo moral plačati denarno kazen. Svojih prostočasnih navad kolesar najbrž ne bo spremenil. Zagotovo pa ne bo več objavljal fotografij v družbenih omrežjih, saj je očitno nekomu zapeljal čez žulj.

Zakon je zakon, tudi na facebooku

»V hribih in gorah uživamo s kolesom, na smučeh, dostikrat tudi peš. Urejamo poti, odnašamo smeti. Smo vselej nasmejani in razumevajoči. Nekateri do nas pač ne,« je bil nad dopisom inšpektorice razočaran član turnega kolesarskega odseka Planinskega društva Tržič, ki se redno udeležuje okoljevarstvenih akcij v planinah: »Zakon je pač zakon, je pa pomanjkljiv, na kar pristojne ustanove opozarjamo že vrsto let. Zaman. V Tržiču smo dosegli samo to, da je pot Zelenica–Ljubelj postala dvonamenska.«

»Pri svojem delu lahko inšpektor uporabi vse dostopne informacije, tudi splet in družbena omrežja,« poudarjajo na ministrstvu za okolje in prostor. »Konkretno pa je inšpekcija prav v zvezi z vožnjo s kolesi ali vozili z motorjem v naravnem okolju večkrat dobila prijave, da se na spletu taka vožnja oglašuje ali da se objavljajo slike, iz katerih je razvidno, da gre za kršitev zakonskih določil.«

Spoznanje, da inšpektorji spremljajo objave na družbenih omrežjih, ni novo. V Dnevniku smo leta 2014 poročali o dveh izkušenih gornikih in turnih smučarjih, ki sta se podala na Rjavino v Julijskih Alpah. Ker je do vrha osem ur hoda, sta se odločila, da se bosta na vrhu spočila in naslednje jutro odsmučala v dolino. Na vrhu sta prespala v majhnem šotoru oziroma bivaku. Čez nekaj dni sta po pošti prejela kazen zaradi prepovedanega šotorjenja v Triglavskem narodnem parku. Fanta sta namreč, kot to počneta že deset let, svojo avanturo posnela, naredila precej fotografij in tudi zanimiv videoposnetek ter vse skupaj javno objavila na svojih spletnih portalih.

»V tem primeru je bila kršitev zakona o Triglavskem narodnem parku javno objavljena, zato je v skladu s pristojnostmi naravovarstveni nadzornik moral po uradni dolžnosti začeti postopek ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov, ki so potrebni za odločitev o prekršku, ter izdal obvestilo o prekršku,« so postopanje nadzornika utemeljili v vodstvu narodnega parka.


24ur.com, 14.12.2016: Gorski kolesar, ki je dobil pismo inšpektorice:
Število gorskihkolesarjevraste,mora bi si morali stopiti nasproti

Aliživimo v policijski državi? To bi se lahko vprašali ob zgodbi Tržičana, ki je zaradi nedolžne fotografije s kolesarske ture, objavljene na Facebooku, dobil pismo okoljske inšpektorive. Ne gre za edini prier, kot državni organi morebiutve prekrškarje iščejo po spletu.  izrez iz TV poročil

14.12.2016


G-L, 09.10.2015: Koga sploh moti, da se tu vozim?


Fotografije je Tržičan 4. decembra letos objavil na facebooku, družbenem omrežju, ki ga očitno budno spremljajo tudi slovenski inšpektorji. (Osebni arhiv Jerneja Šarkana)


Pa je le hotel na Vrtačo 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti