Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 15.12.16

Primorski dnevnik: Izlet v neznano / Zaključni večer SPDT / 38. zimski pohod na Javornik / Te skupne stezice letos že desetič

Izlet v neznano

Radovednost je bila velika, ugibanj nič koliko, ko so se v sivem nedeljskem jutru zbirali tržaški planinci, namenjeni na izlet s prikritim ciljem. Ko je po odhodu iz Bazovice, avtobus zavil proti mejnemu prehodu Lipica in naprej proti Vremski dolini, je bila smer prav kmalu jasna, peljali smo se na Pivško. Avtobus se je najprej ustavil v bližini Zagorja, kjer na samem stojijo ostanki gradu Kake z razmeroma dobro ohranjenim valjastim stolpom. Pohodniki so imeli le toliko časa, da so se sprehodili med razvalinami nekdanjega dvorca, ki je bil v lasti pesnika in skladatelja Miroslava Vilharja, in že so se odpeljali v Knežak, na izhodišče nedeljske ture. Hitro so se pripravili za turo in se po prijetnem kolovozu povzpeli na vrh 751 m visokega Tabora nad Knežakom. Pohod so nadaljevali po grebenski poti, speljani preko gorske pregraje, ki se dviga nad pivško planoto na eni in košansko dolino na drug strani, vse do cerkvice sv. Martina na Šilentabru. Tu je pohodnike pričakal vodič Jože, jih popeljal do nekdanje pomembne protiturške utrdbe na Šilentabru ter jim prikazal bogato zgodovino območja in posebne geografske značilnosti grebena, ki predstavlja tudi razvodnico med Jadranskim in Črnim morjem. Čeprav ima Željko Kozinc Šilentabor za eno najlepših razgledišč na Notranjskem, so bili SPDT-ejevci v nedeljo prikrajšani za užitek, ki ga pohodniku nudi razgled. Megla, ki jo je oster veter podil zdaj sem zdaj tja, je stalno prekrivala Pivško kotlino in zakrivala vrhove. Po poteh, po katerih se je potikal Martin Krpan, so se nato pohodniki podali v vas Narin. Tu so se najprej ustavili na Kmetiji odprtih vrat, kjer obiskovalcu prikažejo, kakšno je bilo nekoč življenje na tukajšnjih kmetijah. Po ogledu so se podali na pozno kosilo v turistično kmetijo. Veselo druščino je nato obiskal Miklavž in vsakega posebej obdaril z doma pripravljenim pecivom. V prijetni družbi preživet dan in sprostilni pohod prepojen z bogato kulturno vsebino, bo vsem ostal v prijetnem spominu. Za uspeh izleta gre posebna zahvala Milanu za idejo, Francu za njeno izvedbo in Martini za izvrstno pecivo.

Zaključni večer SPDT

Nocoj, ob 19.30, bo v dvorani KRD Dom Briščki v Briščikih tradicionalni društveni večer, ki ga ob izteku koledarskega leta prireja Slovensko planinsko društvo Trst. Ob predvajanju slikovnega gradiva članov, ki so v svoje fotoaparate ujeli najlepše trenutke iz celoletnih pohodov in društvenih dejavnosti, imajo obiskovalci možnost, da skupno podoživljajo to, kar smo v teku leta skupaj ustvarili, doživeli in občutili na gorskih stezah, v stenah in plezališčih in na smučiščih. Večer je tudi priložnost, da si izrečemo topla voščila za nastopajoče leto.

38. zimski pohod na Javornik

PD Javornik - Črni vrh nad Idrijo organizira prihodnji konec tedna tradicionalni Spominski pohoda na Javornik, to je 38. pohod v spomin na padle borce Gradnikove brigade na področju Javornika. Slovensko planinsko društvo Trst se bo letos pohoda udeležilo v soboto, 17. decembra 2016. Tržaški planinci se bodo podali na izlet z osebnimi avtomobili, na razpolago bo tudi društveni kombi. Odhod ob 7.30 uri izpred spomenika padlim v Križu. Za prijavo in informacije je na razpolago tel. številka 3384913458 odgovarja Franc.

Te skupne stezice letos že desetič

Vaške skupnosti iz Prebenega, Doline, Mačkolj, Ospa, Kastelca in Socerba so ob priliki padca nekdanje meje dale pobudo, da se na novo obnovijo steze, ki so nekoč tesno povezovale omenjene vasi in ki jih je obstoj meje izbrisal, gozd pa zarasel. Tudi letos bo priljubljeni pohod startal izpred srenjske hiše v Prebenegu (pri cerkvi) v nedeljo 18. 12. ob 10. uri. Pot nas bo nato vodila po lepi stezi skoraj do vasi Osp in sicer do odcepa steze, ki pelje na Kastelec. V Kastelcu se bomo okrepčali s čajem ali kavo in krenili nato na Vardo, lepo razgledno točko na kraškem robu. Ko se bomo naužili razgleda, bomo nadaljevali do Socerba, spustili se bomo do Moganjevca nad Dolino, kjer so starodavni pretočni studenci in nato nadaljevali proti Prebenegu. Naš cilj bo prireditveni prostor SKD Jože Rapotec, kjer bo udeležence čakala pogostitev, ki jo bodo pripravili prebeneški kulturni delavci. Predvidene hoje bo za približno tri ure s postanki in okrepčili pa skoraj štiri ure. Pot je primerna za vse (vsako leto je tudi na pohodu veliko otrok), priporočamo samo primemo obutev, saj so nekateri odseki bogati z blatom in kamni.

 

 15.12.2016
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti