Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad Šitom glava in Slemenova špica

Silvo Baznik: Vremenska napoved se je uresničila. Pred Kranjsko goro je nad nama jasno nebo.

Slovenijo prekriva sivo oblačno nebo, a midva voziva po serpentinah vršiške ceste pod modrino neba. Parkirava poleg edinega avtomobila na prelazu in stopiva na pot v hladnem sončnem jutru. Tla so pomrzjena in počasi se vzpenjava skozi redek gozd do prostranih melišč pod Malo Mojstrovko.

Topli sončni žarki in pot sta naju že pošteno ogrela, ko zapustiva markirano pot in se podava ostro desno pod steno po neoznačeni stezici, ki naju popelje v rahlem prečnem vzponu proti pobočju Nad Šitom glave, s katerega se ravnokar spuščata pohodnika. Kmalu se srečamo, pozdravimo in gremo vsak svojim ciljem naproti. Stezica naju pripelje v neizrazito dolinico med Malo Mojstrovko in Nad Šitom glavo, kjer se vzpenjava po kamniti stezici zaraščenega melišča in stopiva na travnato majhno ravnico s snežno zaplato tik ob grebenu, s katerega pada prepadna stena na severno stran gore. Dosegla sva višino 2087 m, od koder je lep pogled na Malo Mojstrovko, Rateške Ponce, v senci nižjo Slemenovo špico, za njo že v soncu Visoko peč s Ciprnikom in Vitrancem, na vzhodu se bohotijo visoki vrhovi Frdamanovih polic s Špikom in Lipnico, za njimi gore nad Veliko dnino, kjer izstopa visoka Škrlatica. Nad Vršičem je Prisank, ki razkazuje svoje mogočno severnozahodno ostenje. Daleč zadaj so gore nad dolino Soče, od katerih za Grebencem izstopa Trentski pelc. Sva na pravem kraju, kjer se čas za nekaj trenutkov ustavi in se lahko brezskrbno predava svojim mislim ob uživanju dobrot iz nahrbtnika.

Minute minevajo, zapiha rahel a hladen vetrič, ki naju prebudi iz sanj, da pospraviva stvari nazaj v nahrbtnik, narediva z vrha še zadnje posnetke gorskega sveta in se odpraviva po prehojeni poti nazaj proti Vršiču. Dobrih štiristo višinskih metrov se spustiva, skoraj do ceste, kjer pa zavijeva levo v smeri Vratc.

Zopet se vzpenjava po široki poti, prečiva nekaj grap in mimo lepih macesnov, ki so že odvrgli iglice, med ruševjem doseževa preval Vratca, kjer gre levo pot pod severno ostenje Nad Šitom glave, midva pa pod pobočje Prednjega Robičja, ki ga hitro zapustiva ob srečanju s tremi pohodniki, ko stopava proti zahodu. Hodiva v senci visoke Male Mojstrovke po poti, ki se sprva nekoliko spusti, obideva led na poti, se nekoliko povzpneva, spustiva in nato prečiva pobočja. Poti se priključi pot iz Tamarja preko Grla. Midva stopava dalje po vzpenjajoči se poti, ki naju pripelje do znamenitih jezerc z lepim pogledom na Jalovec. Pred nama je vrh Slemenove špice, ki se koplje v soncu in zato pohitiva navzgor. Z vrha sestopata pohodnika, ko stopiva naslednji trenutek na s soncem osvetljeni vrh na višini 1911 metrov. Priletita črni ptici v pričakovanju priboljška in ni bilo zaman. Vrh nudi prelep pogled na okolico, na gore nad dolinama Pišnice in Planice s Tamarjam.

Gore preletava helikopter. Le čemu, se vprašava in upava, da se ni zgodila gorska nesreča. Sončna svetloba počasi izpodriva senco gora in se spušča po pobočju Slemenove špice, doseže travnato ravnico s poledenelimi jezerci in zdrsi še nekoliko nižje po pobočju. Helikopter je odletel proti Ratečam in naju prepustil tišini gora. Na vrhu ostaneva kar nekaj časa in nato počasi stopiva navzdol do jezerc, kjer narediva kopico čudovitih fotografij, ki naju bodo še dolgo spominjale na današnji dan. Počasi, res počasi, se posloviva od lepega in lahko dostopnega razglednika.

S sončne ravnice stopiva navzdol na senčno pot in po isti poti nazaj na Vratca in nato do prelaza Vršič, kjer piha močnejši veter. Ni nama do postanka na vetru in zato se odpeljeva po serpentinah v dolino in proti domu.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti