Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Planinski svet - 14.04.17

Primorski dnevnik: Pomladanski izleti SPDT-ja | Občni zbor goriških planincev 19. t. m. | Telovadba SPDT

Pomladanski izleti SPDT-ja

Na velikonočni ponedeljek, 17. aprila 2017, se bodo člani SPDT-ja z avtobusom peljali v Kobarid in se podali na prijetno, za vsakega pohodnika primemo štiriurno turo po zgodovinsko - arheološki pešpoti. Odhod avtobusa ob 7. uri iz Trsta, Trg Oberdan, oziroma ob 7.20 s trga v Sesljanu.
Za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 413025.

Za nedeljo, 7. maja, pa načrtuje SPDT, v sodelovanju s Planinsko skupino K.P.D. Bazovica z Reke, prav poseben izlet z obiskom Golega otoka in Grgurja, otokov, ki se nahajata v Kvarnerskem zalivu med otokom Rabom in hrvaško obalo. Na izlet se bomo podali z avtobusom, odhod ob 6.00 uri iz Trsta, Trg Oberdan. Avtobus bo pohodnike peljal na otok Krk, točneje do luke Baška, kjer se bodo vkrcali na ladjo za Goli otok. Ob prihodu na skalnat, goli otok, se bodo povzpeli na njegov najvišji vrh, na 227 m visoko Glavino. Od tam se odpira razgled na celotni zaporniški kompleks. Ta je nastal že med prvo svetovno vojno, zgradila ga je Avstro-Ogrska in vanj zaprla ruske vojake iz vzhodne fronte. Leta 1946 pa so ga jugoslovanske oblasti spremenile v strogi zapor za politične zapornike.

Po ogledu otoka se bodo pohodniki z ladjo peljali še na Grgur. Tudi tu se bodo povzpeli na najvišji vrh, na 225 m visoki Standarac. Z razliko od prejšnjega, je otok prekrit z bogato rastlinsko odejo. Prebivalci Raba so ga uporabljali za pašo ovac. Od začetka 20. stol. do leta 1988, je deloval na otoku tudi ženski popravni zavod (zapor). Po ogledu otoških zanimivosti, se bodo izletniki vrnili na ladjo, kjer jih bo čakalo toplo kosilo. Sledil bo povratek v Baško in avtobusni prevoz domov. V primeru močne burje ali slabega vremena, ki bi onemogočalo plovbo do otokov, je predviden obisk lokve Diviška (približno štiri ure ).V vsakem primeru je obvezna planinska oprema, pohodniške palice, predvsem pa visoki planinski čevlji. Ne pozabite na dokumente.
Vpisovanje do vključno sobote, 30. maja, oz. do zasedbe razpoložljivih nest. Za vpis, oziroma za morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 413025.

V ponedeljek 20. Pohod na Malo goro

Mala gora nad Vipavsko dolino spet vabi. Na pobudo in v organizaciji planinske skupine Kamnje bo v ponedeljek, 17. aprila. 20. pohod na Malo goro, razgledno in proti jugu in jugozahodu odprto planoto, na nadmorski višini nekaj nad 1000 metrov. Tu stoji tudi planinska koča, kjer se bodo pohodniki lahko ustavili in okrepčali.

Na planoti so Kamenjci v preteklosti kosili krmo in jo z vozovi spravljali v dolino. Košnja na planini je trajala kakšen teden, odvisno pač od vremena. Mala gora je znana po bogatem cvetju pa tudi po močni burji, ki ji kljubujejo le redki skrivenčeni bori.

Prvi pohod so Kamenjci priredili leta 1998, udeležilo se ga je okrog 100 planincev. V naslednjih letih je bila udeležba na pohodih zelo različna, odvisno pač od vremenskih razmerah. Na desetem pohodu so recimo našteli okrog 1000 planincev.

Ob 20-letnici pohoda na Malo goro so planinci izdali zanimivo zgoščenko z naslovom Mala gora skozi čas in jo prejšnji konec tedna predstavili na kulturnem srečanju v Kamnjah.

Kako na Malo goro? Najlaže in najbliže je od Bavčarjevega zavetišča pod Modrasovcem. V bližino se lahko pripeljemo z avtomobilom. Do male gore je dobre pol ure. Izbiramo lahko med različnimi potmi. Iz doline (Kamenj) je dobri dve uri vzpona. Tudi v tej smeri so različne možnosti. Naj opozorimo na dobro označeno in vzdrževano Pot koscev. Dostop na Malo goro je seveda mogoč tudi iz drugih smeri oziroma bližnjih vasi. Pohod in srečanje bo ob vsakem vremenu, napovedujejo prireditelji.

Občni zbor goriških planincev 19.  t. m.

Slovensko planinsko društvo v Gorici je za sredo, 19. aprila, sklicalo redni občni zbor. Skupščina bo v mali dvorani Kulturnega doma v Gorici, začela se bo ob 20.30. Predsednik in člani odbora bodo podali poročila o dejavnosti v lanskem letu, v odobritev bosta predstavljena obračun poslovanja in finančni načrt za leto 2017. Na občnem zboru bodo predstavili tudi bogato fotografsko gradivo o društvu iz zapuščine Ferdinanda Rolicha. Sledilo bo planinsko druženje.

Telovadba SPDT

Člani smučarskega odseka SPDT so prejšnji teden zaključili s kondicijsko vadbo v telovadnici šole Codermaz v Trstu, kjer so tedensko vadili od začetka lanskega oktobra pod vodstvom prof. Valentine Suber. Udeležencev je bilo preko dvajset, vadba je potekala ob sredah zvečer. Z vadbo bodo nadaljevali prihodnjo jesen po poletnem premoru, ko se bodo lahko opravili v gore pre- merno trenirani.

 

14.04.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 


Primorski dnevnik, 19.04.2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti