Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Montaž

Igor Zlodej: Ko parkiram na Pecolu, je sonce ravno pokukalo izza Črnelskih špic.


Zgornja pobočja Visoke planote pa so bila že dlje časa obsijana in temu primerno je bilo toplo. Inverzija pač.

Snežna odeja prične na koncu melišč in tam se tudi opremim, potem pa gor. Pristopna grapa še nima dovolj snega, zato grem po njej le par metrov, potem pa izstopim in zavijem do markirane poti, katere se držim vse do odcepa za A. E. Leva. Do tam so tudi bile sledi predhodnikov, čeprav sem prej že mislil, da bom imel lepe stopinje, pa potem od tega ni bilo nič. Ker se tam pobočje malo položi, sem bil hitro pod lojtro, preko katere pa je ves čas letelo dol. Sem že mislil, da z vrhom ne bo nič, no, rezerva je bila Vrh Brda (Cima Verde), potem se pa le pripnem na jeklenico in se preko poledenele stopnje potegnem do lojtre.
Takoj ko stopim na lojtro, pa se posuje preko nje in potem do vrha še večkrat. Sem jo lepo očistil. Nad lojtro je nekaj jeklenic še zunaj, potem pa do začetka grebena ena sama belina in razmere za vriskat.
Montažev greben je seveda širši kot tisti z Malega Triglava na vrh, vendar pa je brez železne ograje in severna pobočja precej globlja. Le na enem mestu je treba na severno stran, sneg pa precej prhek, vendar gre.

Na vrhu brezvetrje, razgledi do konca in prav lepo je bilo malo posedeti in se razgledovati.

Povratek po grebenu je bil hiter, zato pa nekoliko počasneje dol do lojtre, saj se je ponekod sneg že malo ojužil. Melišča, ki so v kopnem prav luštna za sestop, so bila zdaj zasnežena in ravno prav odpuščena prav fajn za se podričat.

Ko sem pri avtu pospravljal opremo, je sonce zašlo za Ždrinico nad pravljično Rezijo.

Vzpon priporočam izkušenim gornikom, za manj izkušene spremstvo alpinista ali gorskega vodnika.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti