Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorski dnevnik

TA TEDEN ... PRED 50 LETI ► Slovensko planinsko društvo Trst je v teh dneh praznovalo dvajsetletnico delovanja. ...

Slovensko planinsko društvo Trst je v teh dneh praznovalo dvajsetletnico delovanja. »Človeku se skoraj čudno zdi, da prav Slovensko planinsko društvo privabi na svoje prireditve največ občinstva. Tudi na proslavi dvajsetletnice društva ni bilo dovolj sedežev za vse udeležence. Poleg nekaterih planincev, ki so bili mladi še v letih med obema vojnama, se je v dvorani zbralo presenetljivo število tudi mlajših ljudi, za katere vemo, da jim planinstvo zares tudi osebno nekaj pomeni.

Predsednica dr. Sonja Mašera je imela govor, za katerega bi bila oznaka priložnostni kar omalovažujoča. Govornica je segla nazaj daleč čez teh zadnjih dvajset let, ko je Slovensko planinsko društvo v Trstu že obstajalo, pa se je moralo ukloniti usodi vseh slovenskih društev pod fašizmom. Če je bilo uničeno društvo, pa ni bilo mogoče uničiti planinskega duha. In prav v ilegalnih skupinah izletnikov, planincev je črpal uporniški duh svojo moč. Naši heroji, ki so žrtvovali svoja življenja še pred vojno, so bili planinci. Po vojni se je društvo obnovilo. Doživljalo je vzpone in padce, kakor se pač to dogaja pri vseh društvih, vendar je napredek stalen in morda je prav sedaj novo obdobje porasta, ki ne bi smel zastati. Predsednica je za povojno dobo večkrat omenila pokojnega Zorka Jelinčiča, ki je bil neutruden pobudnik raznih dejavnosti v društvu.

Po govoru predsednice je društvu čestital v imenu Planinske zveze Slovenije, dr. Miha Potočnik, ki je poudaril kako je planinstvo pri Slovencih že del narodnega bistva. Sledila je podelitev nagrad zmagovalcem na natečaju »Planine v besedi in sliki", Igor Tuta je za prvo literarno nagrado prejel Hlavatyjev akvarel, Marko Kravos pa za drugo nagrado zbirko knjig slovenskih pesnikov s kroparskima naslonjalcema, prof. Slavko Rebec za film kipec S. Sosiča in dr. Rafko Dolhar za fotografijo sliko D. Ceja. Sledilo je branje nagrajenih del ter predvajanje filma. Tržaško planinsko društvo si je prav gotovo s to prireditvijo še pridobilo obiskovalcev naslednjih prireditev in prav gotovo se bodo tudi razširile vrte njegovega članstva.«

03.12.2016



Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti