Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

LJUDJE V GORAH

Družina - Ivo Žajdela: Zbirka zgodb Ljudje v gorah prinaša petnajst zgodovinskih zgodb, vpetih v gorsko okolje.


V ospredju vseh je preprost posameznik, ki je le igračka narave v usodnih trenutkih, v katerih se znajde: od neviht in neurij do zgodovinskega potresa na avstrijskem Koroškem. Ne prizanašajo mu niti blodna človeška dejanja, kakršna je morija prve svetovne vojne.

Dušan Škodič, prekaljen planinski publicist in avtor romana Devet dni v avgustu, pripoveduje te zgodbe humorno in življenjsko trpko, usodno, a vseskozi doživeto in sočutno. Času in krajem, o katerih govori, se je približal tudi jezikovno, večjo vrednost pa zgodbam dajejo še preverjena zgodovinska podlaga in dodana pojasnila. Vse zgodbe so opremljene z ilustracijami.

Kot je v spremni besedi zapisal Stanko Klinar, je ta knjiga v današnjem pomanjkanju starožitnosti in domoljubja »kot poživilni obliž na otožno srce. je niz toplih domačijskih zgodb iz davnine, pa tudi iz današnjosti«. Čar Škodičevega pripovedništva je splet fantazije (Nasmeh Ajdovske deklice, Situla), zgodovine (Ob stan meji, Strela na Donački gori, Lov na zadnjega medveda e Trenti, Dobrne), celo z uporabno znanostjo podprta epika, da ne rečem dokumentarnost (Richterjeva lestvica v zgodbi o Dobraču), tu in tam pa zavije v etiološko neverjetnost (Farjev plaz). Kot meni Klinar, te zgodbe sicer »niso ustvarjale zgodovine, ne leposlovne ne politične, so pa mikavne in zapeljujejo bralca, da bi na skrivaj polistal naprej in pogledal, ali se je neka nevarnost polegla ali pa je rodila strup. Pripovedovalec nam pričara zimske večere v kmečkih izbah, ko so pripovedke zbliževale domača srca z iskrivo epiko in liriko, v času, ki ni bil zastrupljen z digitalno navlako in je tihoto stare domačije razsvetljevala le dimasta petrolejka.
Ivo Žajdela 

  04.12.2015


G-L, 05.10.16: Ljudje v gorah

COBISS.SI-ID
286046976

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti