Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tudi na Sejšele

Delo - Janez Porenta: ... s plezalkami | Plezanje Garnbretova lahko sanjsko sezono zapečati v Kranju

Ljubljana – Minula leta je bilo prvo slovensko ime na zaključku težavnostne sezone svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju štirikratna zmagovalka Mina Markovič, ki je skupaj z legendarno Francozinjo Liv Sansoz na vrhu seznama najuspešnejših tekmovalk v dvorani Zlato polje. Tokrat bo pod domačim drobnogledom predvsem Janja Garnbret.

Letos je – čeravno šteje rosnih 17 let – osvojila vse, kar je bilo na voljo, pa sezone še niti konec ni. V Parizu je postala članska svetovna prvakinja v težavnosti, na Kitajskem dvakratna mladinska šampionka, konkurenco si je pokorila na štirih preizkušnjah svetovnega pokala in predčasno dvignila tudi globusa za skupno zmago v težavnosti in kombinaciji. Sanjski finiš sanjske sezone bi bila še zmaga pred domačo publiko v Kranju, ki je zaenkrat še nima v žepu, lani je bila tretja.

»Predvsem bom poskusila uživati. Pravzaprav sem prepričana, da bom, saj uživam na vsaki tekmi. Domačemu občinstvu bi se rada predstavila najbolje pripravljena, to bo zame tudi dodatna motivacija in vem, da me bo neka sila držala v steni,« zatrjuje mlada Korošica, ki jo bosta na Gorenjskem spodbujala vsaj dva avtobusa sokrajanov iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu.

Čeprav vse punce trenirajo zavzeto, je Janja našla čarobno formulo, ob kateri jo bo težko sklatiti z vrha: »Velika želja in prava motivacija sta glavna razloga za tak skok. Imam vizijo, želim si biti vedno boljša, vsako leto upam na korak naprej, tudi prihodnje leto bom, čeprav bo to sezono težko ponoviti in nadgraditi. Imam še ogromno ciljev, tudi na balvanih in v skali, trdo delam ob pomoči trenerja in reprezentančnega selektorja Gorazda Hrena, s katerim zelo dobro sodelujeva že vrsto let.«

Naslov članske svetovne prvakinje ji pomeni več kot globus za najboljšo v svetovnem pokalu. »Na SP se ti mora v tistem trenutku, tistih osem minut, ko si v steni, vse sestaviti in poklopiti, biti moraš z glavo pri stvari. Ne rečem, tudi v svetovnem pokalu moraš biti celotno sezono zbran, a imaš možnost popravnega izpita,« zatrjuje Garnbretova, ki bo po Kranju večinoma plezala v skali in se posvetila šoli, »imela sem namreč šest mesecev 'počitnic',« proti koncu decembra pa si bo privoščila tritedenski premor, ki ga bosta s srčnim izbrancem Domnom Škoficem izkoristila za dopust na Sejšelih, kamor bosta, brez skrbi, vzela tudi plezalke.

Teden dni po koncu svetovnega pokala jo v Kranju čaka še finale DP, v katerem je po treh preizkušnjah še neporažena. »To tekmo vzamem enako resno kot vsako drugo,« zatrjuje. Po naslovu članske svetovne prvakinje je tako rekoč morala zmagati tudi na mladinskem SP: »Res je, na mladinskih tekmah čutim celo večji pritisk kot na članskih, načeloma pa se počutim nekoliko čudno, ko grem s članskega SP na malce nižjo raven. Toda še vedno moraš biti zbran v vseh smereh in ne podcenjevati konkurence.«

Nikomur ne reče »ne«

Njeno življenje se po vseh letošnjih lovorikah ni posebej spremenilo. »Ostala sem enaka kot pred naslovom svetovne prvakinje, zame je prava novost le število intervjujev in snemanj, toda to je cena, ki jo moraš plačati, če si prvak. Rada bi pripomogla k temu, da bi športno plezanje postalo še bolj prepoznavno med ljudmi, zato nikomur ne rečem 'ne',« poudarja še ena v vrsti vražjih Slovenk.

  25.11.2016 
Tudi na Sejšele s plezalkami


 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46064

Novosti