Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Polhograjska Grmada

Silvo Baznik: Vsak dan enako: megla v dolinah in gore v oblakih. Današnji pogled na sliko spletne kamere pokaže, da se megla umika s Katarine in hitro se dogovorim s prijateljem za turo na Polhograjsko Grmado.

Iz Ljubljane v Medvode in do vasi Sora ter po dolini do vasi Topol, kjer parkirava avtomobil na parkirišču pri osnovni šoli in stopiva po asfaltni cesti mimo gostilne in po nekaj minutah zapustiva cesto ter stopiva na kolovoz, ki preči pobočja gozda. Od kolovoza se levo odcepi razmeroma strma peš pot, po kateri nadaljujeva proti Grmadi. Kmalu strmina popusti in sva na manjšem prevalu, kjer gre leva pot na Goljek, midva pa greva desno proti zahodu. Deževje in megla sta dodobra omehčala pot in marsikje je potrebno iti preko razmočenega listja in blata. Srečujeva pohodnike, ki se vračajo. Pot se nekoliko vzpenja in spušča in skozi vejevje vidiva hribovje od Tošča do Jakoba, za katerim bi ob lepem vremenu uzrla tudi kakšen vrh Kamniških Alp na severu. Po slabi uri hoda prideva do razpotja s klopco, od koder gre leva pot na Setnico, desna pa do turistične kmetije Gonte in naprej proti Tošču.

Midva stopiva na zadnje pobočje pred vrhom in v serpentinah in preko številnih lesenih pragov doseževa želeni vrh Polhograjske Grmade. Sva na nadmorski višini 898 m (zapis na tabli in orientirju 899 m), od koder v jasnem vremenu imamo lep razgled na dolenjsko in notranjsko hribovje, Julijce, Karavanke in Kamniške Alpe, a tega danes ni in zadovoljiti se morava s pogledi na okoliško hribovje. Narediva kratek odmor in že pričneva spust z vrha, srečujoč še nekaj obiskovalcev tega hribovja.

Na izhodišče najine ture se vrneva po prehojeni poti in iz vasi odpeljeva proti domu.

Sonce je na današnji poti posijalo le za nekaj trenutkov, večino poti sva prehodila pod oblačnim nebom, a kljub temu se imela lepo in naredila nekaj za ohranjanje kondicije.
 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45899

Novosti