Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mojstri

... v učnem centru Gorske reševalne zveze Slovenije - Na Virnikovi planini

Center GRZS na Virnikovi planini, ki je v delovanju že četrto leto, je v notranjosti doživel velike spremembe, oziroma obnovo. »Če se spomnimo nazaj, inventarja v zgradbi, ki smo jo prevzeli iz ministrstva za obrambo, sploh ni bilo. Nekaj smo ga kasneje dobili od vojske in policije, toda to je bilo le za prvo silo,« pove Potočnik in nato razkaže objekt. »Nekaj nazaj so do nas prišli mojstri, ki so nam obnovili pohištvo po sobah in hodnikih, potem še montirali tuš kabine in umivalnike ter obnovili del inventarja v jedilnicah in učilnici.« Potočnik pove, da je GRZS prejela donacijo v materialu tuš kabine in plošče Kerrock s strani podjetja Kolpa iz Metlike, dela pa je izvajalo podjejte Domiles iz Vodic. »Miha Grošelj, lastnik podjetja iz Vodic, je pred časom prišel do nas in povedal, da je pripravljen pomagati pri obnovi objekta. Sam je nabavil plošče Iveral za obnovo pohištva, vsa potrebna dela v objektu pa so opravili njegovi zaposleni. In res, devet njih je v treh dnevih delalo kot mravljice v objektu in opravili so veliko delo, za kar se jim iskreno zahvaljujemo,« zaključi Potočnik.

Center na Virnikovi planini, ki je oddaljen od utečenih planinskih poti, je postalo domovanje deklet in fantov, ki se učijo spretnosti, tehnike in doktrin reševanja v gorah. V okolici je precej primernih predelov, od gozda, kjer se opravljajo vaje iskanja pogrešanih, kanjon za vadbo reševanja v strmejših predelih in vodi, plezalna stena, v kletnih prostorih objekta pa so uredili učilnice praktičnega pouka izdelovanja sidrišč, postopkov nameščanja in uporabe žičnic ter obnavljanja osnov, ki jih morajo gorski reševalci poznati v posredovanju: »Fino je, ker smo na samem,« je dejal predsednik komisije za reševalne tehnike pri GRZS Brane Žorž: »V objektu je opremljena kuhinja, petinpetdeset ležišč, učilnice za teoretični in praktični pouk, poleg objekta je poseben prostor za pesjake, saj tu opravljamo tudi tečaje za iskanje pogrešanih oseb s psi. Naš učni center, ki je sedaj obnovljen že v dobršnem delu, nam nudi mir, možnost učenja ter hkrati tudi del zasebnosti, ki jo potrebujemo, saj kot sami veste, gorski reševalci nismo radi na očeh. Raje naredimo svoje delo in se umaknemo.«

Gorski reševalci se podjetju KOLPA, d.d. iz Rosalnice, mizarstvu MRAK iz Medvod in podjetju DOMILES iz Vodic iskreno zahvaljujemo, saj smo z obnovljenem objektom pridobili boljše pogoje za bivanje v učnem centru v času usposabljanj.

Igor Potočnik, predsednik GRZS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti