Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Preteklost,

UAAA: ... sedanjost, prihodnost: Azijska gorniška skupnost združena v Nepalu
11. Piolets d'Or Asia Korejcem za Zlati steber v južni steni Gangapurne

Nepalska alpinistična zveza (NMA) je od 18. novembra dalje v Katmanduju gostiteljica tedna gorniških dogodkov.
Otvoritvenega zasedanja generalne skupščine Združenja azijskih alpinističnih zvez (UAAA) so se udeležili predstavniki iz šestnajstih azijskih držav. Med govorniškimi točkami se vrstijo podelitev azijskega zlatega cepina, in teme kot so okolje, sodelovanje mladih in odprave.

NMA je priredila tudi dvodnevno konferenco o gorskem turizmu in podnebnih spremembah v Nepalu. Udeležili so se je turistični in okoljski strokovnjaki z različnih področij, ki so veliko pozornosti posvetili obnovi Nepala po najhujšem katastrofalnem potresu v zadnjih osmih desetletjih.
Ostale teme so zajele vpliv podnebnih sprememb na turizem, spreminjajočo se turistično situacijo v Nepalu in himalajske strategije za ustvarjanje pogojev primernega preživljanja domačinov.

V zaključnem delu konference je predsednik UIAA Frits Vrijlandt spregovoril o varnostnih izzivih v alpinizmu, in poudaril zavezanost UIAA urjenju usposobljenosti, pomenu varnostnih standardov UIAA, opaznemu razvoju v zadnjem času na Kitajskem in delovanju UIAA pri gorski medicini.

Konferenco je zaključil predsednik NMA in častni član UIAA Ang Tshering Sherpa.
Razložil je, da »je turizem ena od prvih treh industrij v Nepalu. Omogoča zaposlitve, proračunske prihodke in je ključnega pomena za razvoj v oddaljenih kmečkih področjih. V državi, kjer znaten del prebivalstva živi v revščini, je razvoj primarna potreba. V tem smislu je turizem življenjskega pomena za veliko Nepalcev, posebno za tiste, ki živijo v težko dostopnih krajih z malo gospodarskimi priložnostmi«.

V prihodnjih dneh se bodo slavnosti nadaljevale z diamantnima jubilejema prvega pristopa na Makalu in Kangčendzengo, ki sta bila lani preložena zaradi potresa.

Vir: UIAA || UIAA UAAA >  

 03.09.2016


11. Piolets d'Or Asia, Seul 4. novembra

Korejski alpinisti Kim Chang Ho, Choi Seok Moon in Pak Jeong Yong, nagrajeni za prvenstveno smer v Gangapurni (7455 m)


Zlati steber v južni steni Gangapurne

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti