Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z gore smrti

Slovenske novice - Tina Horvat: ... na zložljivih smučah


Davo Karničar se pripravlja na smučanje z druge najvišje gore na svetu.

ZGORNJE JEZERSKO – Le še nekaj mesecev loči legendo alpinističnega smučanja Dava Karničarja od odhoda v pakistanski Karakorum, kjer namerava smučati z druge najvišje gore sveta. Smučarski pionir z Everesta želi biti tudi prvi, ki bo smučal z 8611 metrov visokega K2. Ta velja za alpinistično najtežjega med osemtisočaki in se ga drži zlovešč sloves gore smrti ali divje gore, zato je tudi veliko zahtevnejši za smučanje kot Everest. A za Dava je K2 predvsem najlepša gora, ogromen v večni led ujeti kristal, ki ga spominja na domači Storžič. Le mnogo mnogo večji je.

Mladi očka pri 54 letih

»Fizično se odlično počutim, žena me super futra in skrbi zame. Ne pretiravam, če rečem, da brez njene podpore še o Kočni ne bi mogel sanjati, kaj šele o K2. Res jo občudujem, sam sem včasih čisto prekurjen in se mi ob večernem razgrajanju otrok že kar malo meša, ona pa vse lepo obvladuje,« pohvali svojo Petro, svojo drugo ženo, junak Everesta, ko družino Karničar obiščemo pri njih doma, na Zgornjem Jezerskem.
Štiri otroke imata, poleti se je 14-letnemu Izidorju, 10-letnemu Lovru in devetletni Evi pridružil nov družinski član, sin Martin, ki je ob našem obisku najprej mirno spal, nato pa zvedavo opazoval dogajanje in z gestami aktivno sodeloval v pogovoru. Drugi otroci so bili v šoli.

Pri Karničarjevih je seveda ljubezen do gora samoumevna. Čeprav se je Petra na gorato Jezersko priženila iz tople Primorske, ji je Davova povezanost z gorami povsem razumljiva. »Tukaj živimo v hribih in tudi otroci s tem gor rastejo. Vsi hodimo v hribe in Davovi podvigi so za nas nekaj običajnega. Nikomur ne pride na misel, da mu jih ne bi privoščil ali celo imel kaj proti,« razloži inženirka laboratorijske medicine, ki je na porodniškem dopustu, sicer pa se na delo vozi na Jesenice.

Priprave na podvig

Izjemen podvig je torej tik pred vrati in poleg fizičnih ter psihičnih priprav so v teku tudi organizacija, logistika in finance. Pakistan je precej birokratsko zapletena dežela in je treba predvideti in onemogočiti zaplete z dovoljenji, ves projekt pa je tudi precej drag in zahteva popolno ekipo, ki bo Dava podpirala in mu pomagala, da bo lahko uresničil svoje sanje. Tako mora vsaj do novega leta zbrati ekipo in najmanj dve tretjini denarja, da se bo do odhoda v maju posvetil samo treningu.

Ga ni nič strah grozečega seraka, ki je leta 2008 pod seboj pokopal 11 alpinistov? Davo, ki misli K2 presmučati po znameniti Česnovi smeri iz leta 1986, je prepričan, da je bila tragedija na K2 posledica strašnih naključij, predvsem tega, da je ogromno ljudi prepozno sestopalo in da so bile zelo slabe vremenske razmere. »Tisti serak se je malo unesel, poleg tega se je tragedija zgodila 1. avgusta, ko je tako rekoč že konec sezone za vzpon. Jaz vsekakor planiram vzpon in spust že nekje konec junija, ko so najugodnejše razmere,« pripoveduje.

Goro smrti naskakuje 16 let po Everestu. Davo je starejši, zato je primerno vprašanje, kako mu kljub izkušnjam in modrosti uspeva prelisičiti zob časa, ki načenja vsakogar. »Res je, nisem več rosno mlad in to seveda opažam, saj potrebujem mnogo več treninga kot včasih. Na smučeh sta največji del varnosti popolno zaupanje vase in sproščenost, brez tega sploh ne moreš nič. Zato pač moram biti ves čas v hribih, to je moj edini in glavni trening. Za to pa imam tukaj na Jezerskem idealne razmere, prepričan sem, da če bi bil Ljubljančan ali iz katerega drugega mesta, nikoli ne bi smučal ne z Everesta ne z drugih gora. Tukaj imam svoje lepe Grintovce (staro ime za Kamniške Alpe, op. p.), najlepše macesne na svetu pa še ženo, ki me podpira, in grem lahko vsak dan na plezalni ali kolesarski trening,« romantično opisuje svoje okolje.

Raj z napako

Ob vsej družinski idili v osrčju slikovitih Grintovcev pa Davu in Petri nekaj le greni življenje, to je dogajanje z njegovim oziroma njunim Gorniškim centrom. Ko sta se s Petro odločila, da bi se na domačem Jezerskem šla gorniški in smučarski turizem, sta kaj hitro ugotovila, da »skladno s tradicijo naše prelepe dežele, če pri nas hočeš v nečem uspeti, ne smeš in ne moreš, ker ti tega ne dovolijo. Pri nas gre za neko srednjeveško razmišljanje in kontriranje, zato pa vse tukaj okoli nas propada.
V Gorniški center, na primer, ne morem napeljati elektrike, ker mi lastnik sosednje parcele tega ne dovoli. Pa se pojdi turizem, če so taki zakoni,« je razočaran. Projekt miruje, kakor mirujejo številne druge iniciative, Jezersko pa, kot pravi Davo, pravi raj na zemlji, samo še propada in v kali zatre vsakršno idejo o napredku. »Star sem 54 let in že vse življenje sanjam, da bi imel tu, kjer sem doma in kjer je res lepo, možnost, da bi ljudje prihajali sem in bi jim ponudili oskrbo in jim pokazali naše gore, tu bi bilo idealno tudi za šole v naravi. No, pa poglejte, kaj imamo na Jezerskem. Nič, kar bi lahko ponudili gostom, da bi jih zadržali za več dni, eni s kuponi za polovično ceno prodajajo svoje storitve, drugi se v tem občutljivem okolju hočejo iti paintball ... To je popolna anarhija in razprodaja. Nič ponuditi in avto pod vsako smreko, to je turizem na Jezerskem.«

Najbolj vrhunski alpinistični smučar na svetu

Davo Karničar že od začetka 80. let prejšnjega stoletja premika meje mogočega v alpinističnem smučanju, saj je presmučal vse najzahtevnejše in najvišje alpske stene Slovenije, Evrope in sveta, od Mont Blanca, vzhodne stene Matterhorna do severovzhodne stene Eigerja. V Himalaji je z bratom Drejcem prvi presmučal Anapurno (8091 m), leta 2000 pa sam Mount Everest (8848 m). V letih od 2000 do 2006 se je s smučmi spustil z vseh najvišjih vrhov vseh sedmih celin in postal prvi človek, ki mu je to uspelo.

Tina Horvat
Foto: Marko Feist
 

17.11.2016 11:40

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti