Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bolgarija in Makedonija

AO Kranj - Jan Donoša: Malo pozno, pa vseeno. Konec študentskih počitnic


... se je hitro približeval in bilo je jasno, da je zadnjih nekaj dni potrebno izkoristiti še za zadnji dopust. Po premlevanju različnih idej je padla odločitev, da obiščemo Bolgarijo in Makedonijo in sicer Vratsa, Karlukovo in Prilep. Na pot naj bi nas šlo šest, vendar je pet minut pred odhodom klical Jakob in rekel da gre zraven in naj ga pridemo iskat.

Po celonočni vožnji smo prispeli v Bolgarijo, kjer smo naredili turistični postanek v kraju Belogradčik, ki slovi po trdnjavi in impozantnih skalnih stolpih. Po ogledu je sledil še kratek postanek na kavi, kjer smo ugotovili, da so govorice o smešno nizkih cenah v Bolgariji resnične.

Po nadaljnih dveh urah vožnje smo končno prispeli v Vratsa in se zapeljali naravnost pod steno in navdušeno opazovali stene, ki so obetale odlično plezarijo. Izkoristili smo še zadnje sončne žarke za frikanje. Ko je padel mrak smo postavili šotore nekaj deset metrov stran od koče in se ob tabornem ognju pridružili dvema bolgarskima plezalcema ki sta z nami delila nekaj koristnih informacij in odlično rakijo.

V naslednjih dneh smo plezali v različnih navrtanih in nenavrtanih smereh, ki se ponašajo z zelo kompaktno skalo in raznoliko plezarijo, presenetilo pa nas je, da so tudi smeri lažjih težavnosti zelo zračne in kompaktne. Ambient pa je fantastičen.

Peti dan smo se odpravili proti majhni vasici Karlukovo, kjer se skriva čudovita jama Prohodna, ki ni le turistična atrakcija ampak tudi odlična plezalska destinacija. V jami je kopica smeri, ki ponujajo odlično, a kar zahtevno plezanje po kapnikih in luskah. Ambient pa je bil naravnost veličasten, še posebaj pozno popoldan, ko je jamo skozi »božje oči« obsijala oranžna svetloba.

V mraku smo zapustili jamo in se odpeljali v Sofijo, kjer smo »prenočili« v apartmaju in si naslednje jutro še nekoliko utrujeni ogledali center mesta ter si privoščili odličen sladoled. Nadaljevali smo pot proti Prilepu, kamor smo prispeli pozno popoldan in dan zaključili z Veliko Makedonko v restavraciji Stari Grad.

V naslednjih dneh smo ob odličnem vremenu bolderirali v različnih sektorjih, Jakob pa je kot prvil opravil z navrtanim projektom, ki ga je ocenil z 7b. Poleg tega pa smo improvizorično očistili tri nove linije: Kučak (5b), Čudesa od mesa (7b?) in Užitek na račun tujih nog (6c).
Potovanje, ki je minilo brez večjih težav pa smo uspešno zaključili v VIPu.

 

04.11.2016

 

 

 

 


 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ PLE Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti