Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Primorski alpinisti v Andih

Univerza Ljubljana, Fakulteta za šport, diplomsko delo Mitje Filipiča

Izvleček

Namen diplomskega dela je bil predstaviti odprave v Ande, ki so se jih udeležili primorski alpinisti. Osredotoča se na člane primorskih alpinističnih odsekov. Podatki so večinoma pridobljeni iz poročil, objavljenih v Alpinističnih novicah, planinskih in alpinističnih revijah, zbornikih, na spletnih straneh društev, alpinistični literaturi in poročilih, shranjenih v arhivih društev ter nazadnje še v neformalnih pogovorih. Prvi Primorec, ki je kot član alpinistične odprave obiskal Ande, je bil vodja prve slovenske odprave v to pogorje Sandi Blažina, tedaj član ljubljanskega Akademskega planinskega društva. Kasneje je s kranjsko odpravo in kot član alpinističnega odseka PD Kranj v Andih plezal Žarko Trušnovec. Prvi, ki je kot član kakega primorskega alpinističnega odseka odšel v Ande, pa je bil Ivan Rejc. Primorci so, skladno z razvojem primorskih alpinističnih odsekov, postali andistično bolj aktivni v začetku osemdesetih let.
S prvo primorsko odpravo v Ande na Aconcaguo se je pričela serija odprav z uspešno doseženimi cilji. Na začetku je zaznati številčnejša moštva, kar je skladno s časom in takratno odpravarsko miselnostjo. Sčasoma se je odpravarstvo spreminjalo tako v Himalaji kot v Andih. Od konca osemdesetih let dalje prevladujejo manjša moštva, alpski
slog plezanja pa je prevladoval vse od prve primorske odprave. Do danes so člani primorskih alpinističnih odsekov organizirali ali sodelovali na vsaj 41 andističnih odpravah.

Sklep

Člani primorskih alpinističnih odsekov so do danes organizirali ali sodelovali na vsaj 41 alpinističnih odpravah v Ande. Primorci so na andističnih odpravah prisotni vse od prvih slovenskih odprav naprej.

[...]  V diplomskem delu sem želel opraviti krajši pregled odprav, na katerih so sodelovali člani primorskih alpinističnih odsekov. Ande je pogosto zasenčila Himalaja, če pa pogledamo nekatere preplezane smeri, so te kljub nižji nadmorski višini izrazito zahtevne in pomembne v slovenskem in svetovnem merilu. Zato so tudi andistične odprave vredne omembe in pisanja.
Pregled ni popoln, saj še vedno manjkajo nekateri podatki določenih odprav in zagotovo kakšna odprava niti ni vključena v zbirko, ki se bo še dopolnjevala.

...11.2016

Primorski alpinisti v Andih (PDF, 295 kB)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti