Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaradi večjega obiska

Delo - Mihael Korsika: ... tudi več dela za reševalce

Gorski reševalci so imeli letošnjo sezono več opraviti s planinci, ki so se v gore podali s kroničnimi boleznimi

Ljubljana – Gorska reševalna zveza Slovenije je letos zaznala več intervencij zaradi kroničnih bolezni planincev. Takšni planinci lahko gorski svet še vedno obiskujejo, vendar gorski reševalci opozarjajo, naj cilje prilagodijo svojemu zdravstvenemu stanju.

Gorski reševalci so letos do 26. oktobra opravili le tri intervencije manj kot lani v vsem letu. K temu je po besedah predsednika komisije za informiranje in analize v Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS) Matjaža Šerkezije pripomoglo to, da gore privabljajo vedno več obiskovalcev, saj se Slovenija vedno bolj oglašuje kot odlična zelena turistična destinacija. »Verjetno so k temu pripomogla tudi posamezna družabna omrežja kot sta facebook in twitter, kjer se oglašujejo lepote Slovenije. Poleg pozitivnih vidikov prihajajo tudi negativni, to pa so predvsem gorske nesreče,« meni Šerkezi.

Tako kot skoraj vsako leto so se letos visoko v gorah znašli planinci oziroma, bolje rečeno, obiskovalci gora s popolnoma neprimerno obutvijo, kot so natikači. Letos so imeli gorski reševalci več dela s planinci, ki imajo težave z različnimi kroničnimi boleznimi, kot so težave s krvnim obtokom in sladkorna bolezen. »Bilo je tudi kar nekaj srčnih infarktov,« ugotavlja Šerkezi. Najbolj kritični so poletni meseci, predvsem avgust, sploh če se planinci ne odpravijo v gore pravočasno. Gore so po njegovih besedah izjemno okolje, v katerem se bolezenski znaki, s katerimi je mogoče v dolini popolnoma normalno živeti, še dodatno okrepijo, zaradi katerih je lahko ogroženo tudi človeško življenje.

»Vsekakor še vedno svetujemo obiska gora, saj je planinstvo kot način rekreacije primerno za vsakogar, vendar je treba ture prilagoditi. Ni treba iti ravno na Grintovec ali Triglav. Imamo kup tur, ki so primerne za vsakogar,« svetuje Šerkezi.

Slovenci prehiteli tujce

V preteklosti je dolgo časa veljalo, da so tuji obiskovalci gora bolj opremljeni od domačih, kar pa se je v zadnjih letih spremenilo. »To ne drži več. Spremembe smo dosegli ravno s preventivo, o kateri ves čas govorimo in ki je zelo pomembna. Slovenski planinci so opremljeni, ne samo opremljeni, to opremo znajo tudi uporabljati. Lahko imamo čelado, dereze in cepin, vendar če tega ne znamo uporabljati oziroma imamo to opremo v nahrbtniku, nam to nič ne pomaga,« opozarja Šerkezi.

Čelada ni obvezna, je pa priporočljiva. »Sploh pri sestopih na meliščih, kjer obstaja možnost padajočega kamenja, te nič ne stane, da daš čelado na glavo in se s tem zaščitiš. Iz leta v leto na tem področju vidimo izboljšave. Tukaj se lahko postavimo ob bok drugim tujim planincem. Opažamo celo, da so tuji planinci slabše opremljeni oziroma ne upoštevajo priporočil varnejšega obiskovanja gora. Tukaj bom kar pohvalil slovenske planince.«

Dolgotrajno usposabljanje

Slovenska gorska reševalna zveza združuje 828 gorskih reševalcev, medtem ko je normativno število gorskih reševalcev skoraj polovico manjše. Normativno število gorskih reševalcev je tako 430, za njih pa država zagotavlja vso opremo. Usposabljanje je dolgotrajno, se je pa že zgodilo, da posamezniki na družabnem omrežju izražajo željo, da bi postali gorski reševalci. Ti se ne branijo nikogar, vendar tako hitro preprosto ne gre. »Ne moreš jutri enega vzeti z ulice in mu reči: 'Ti boš gorski reševalec.' Treba ga je najprej usposobiti za osnovno gorništvo, kar počnejo v okviru planinskih društev,« pojasnjuje sogovornik.

Naslednji korak je usposabljanje za alpinista, kar je naloga alpinističnih odsekov znotraj planinskih društev. »Od tečajnika do alpinista pretečejo tri leta, če je vse v redu. Potem pridejo k nam za pripravnike, kar pomeni spet tri leta dodatnega usposabljanja in vlaganja v posameznika, da gre čez celoten proces in opravi izpit za gorskega reševalca, ki je razdeljen na letno in zimsko tehniko. Ko postaneš gorski reševalec, si v srednješolskem žargonu fazan,« pravi Šerkezi. Gorski reševalec nato po njegovih besedah pridobiva izkušnje od »starih mačkov«, ki ga vpeljejo v sistem reševanja, šele nato lahko postane popolnoma samostojen oziroma lahko začne voditi reševalne akcije. Za pridobitev naziva gorski reševalec mora posameznik opraviti še 80-urni tečaj prve pomoči, ki je prilagojen delu v gorskemu okolju.

Med najbolj izurjenimi reševalci

Predstavniki GRZS so se v drugi polovici oktobra udeležili rednega kongresa mednarodne organizacije gorskih reševalnih zvez iz celotnega sveta (IKAR). Slovenski gorski reševalci se ne udeležujejo vsakoletnega kongresa le zato, da sledijo novostim na tem področju, temveč tudi aktivno sodelujejo pri nastajanju smernic in novosti. Na letošnjem kongresu so tako predstavili računalniški program Search in Rescue, ki je po besedah Šerkezija novost v evropskem prostoru, saj ga nima še nobena država.

»To je poseben program, ki bo pomagal pri načrtovanju iskalnih intervencij. Ta program se v zadnjem letu in pol razvija, hkrati z njim je nastal specialni program usposabljanja, prek katerega bomo v vsakem društvu GRS usposobili nekaj ljudi, ki bodo specializirani za tehnike iskanja in reševanja. Tukaj smo naredili velik premik najprej in zadevo prestavili na kongresu, kjer smo naleteli na zelo pozitiven odziv drugih organizacij, ki se s tem ukvarjajo,« pojasnjuje Šerkezi.

Slovenski gorski reševalci po njegovih besedah aktivno sodelujejo tudi pri nastajanju smernic za razvoj preventive pred plazovi. »Čeprav smo prostovoljci, ves čas spremljamo dogajanje in sledimo novostim. Po znanju in izkušnjah se lahko postavimo ob bok gorskim reševalnim zvezam, kot so švicarska, avstrijska in francoska,« ugotavlja sogovornik.

17 gorskih reševalnih postaj

Gorska reševalna zveza Slovenije po uredbi o zaščiti in reševanju usposablja svoje člane za reševanje v gorah in na zahtevnem območju in je kot takšna edina organizacija, ki ima te pristojnosti. Zveza s 17 postajami oziroma društvi pokriva območje celotne Slovenije, ki je razdeljeno po teritorijih na posamezno društvo Gorske reševalne službe Slovenije. Poleg tega so gorski reševalci visoko usposobljeni tudi za reševanje iz visokih stavb v urbanih okoljih, breznih in specialnih okoliščinah, kot so reševanje iz gondol, na smučiščih, žičniških naprav, reševanje padalcev z dreves ... Obiskovalka gora v natikačih na Kriških podih na višini 1900 metrov, štiri ure hoje iz doline.

Mihael Korsika 

 

  07.11.2016
Zaradi večjega obiska tudi več dela za reševalce

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

6 komentarjev na članku "Zaradi večjega obiska "

Igor Zlodej,

Kdor bo čakal, da mu kaj na glavo pade, bo lahko zelo dolgo hodil naokoli.

Tudi sam sem bil en mandat član Komisije za informiranje pri GRZS, pa kakih 25 let sem se ukvarjal z ogledi hudih gorskih nesreč. Z gotovostjo lahko zatrdim, da je največ hudih poškodb glave ravno pri zdrsu in posledično padcu, tudi tistih najbolj tragičnih, ko ni bilo več pomoči. Na melišču pa te lahko kamen zadene zgolj v gleženj, višje bolj redko.

Sicer pa zaradi erozije, melišč naj ne bi uporabljali za sestope, čeprav je to večkrat zelo vabljivo. No z leti bo šel vsak raje malo naokoli, če ne zaradi drugega, zaradi prašnih hlač do kolen.


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Auersperger,

Vsebina je bila izbrisana na zahtevo avtorja / IP


Primož Zupančič,

Malo zdrave pameti, pa bo. Se je že zgodilo, da so mi na južni strani Raduhe razlagali, da se v hribe obvezno hodi s čelado...


Rok Kovač,

Če izvzamemo pikolovstvo Primoža, je čelada obvezna oprema visokogorja in vsega strmega sredogorja.Ne le, da zaščiteno deluje pri padajočem kamenju, pač pa je nepogrešljiva tudi pri vsakem morebitnem padcu gornika.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti